easyJet откриват „летяща библиотека“ на борда на самолетите си

Нискотарифният авиопревозвач easyJet стартира детска “летяща библиотека” със 7 000 екземпляра от класически детски книги, научаваме от „Аз чета“. Те ще бъдат достъпни на борда на 147 самолета на компанията според информация на The Bookseller.

Заглавията са подбрани от детската писателка Джаклин Уилсън и сред тях попадат любими класики като “Питър Пан”, “Алиса в страната на чудесата”и “Магьосникът от Оз”. Децата ще могат да намерят книгите в джоба на седалката пред тях и в края на полета ще ги оставят отново в самолета, за да им се насладят и следващите пътници.

На сайта на easyJet малките пасажери ще имат и безплатен онлайн достъп до откъси от други произведения, включително част от новата книга на Уилсън, Wave me Goodbye.

“Четенето успокоява, забавлява, обогатява речника и развива ума и самолетът е идеалното място да избягаш в литературно приключение“, смята aвторката и допълва, че е избрала истории, които да допадат както на момчета, така и на момичета.

Инициативата е провокирана от проучване на easyJet сред 2 000 британски родители на деца между 8 и 12 години, според което 83% от родителите смятат, че децата им четат около 25% по-малко книги през лятото, отколкото те самите, когато са били на тяхната възраст. 

“Летящата библиотека” ще бъде открита на Лондонското летище Гетуик, а първите книги ще бъдат на борда в събота, 22 юли.