Джордж в търсене на най-голямото съкровище

Тази година изд. „Сиела“ преиздаде първите две части от „Тайният ключ на Джордж за Вселената“ – поредица без аналог в океана от детска литература. Нейни автори са известният астроном Стивън Хокинг и дъщеря му Луси Хокинг.

През 1980 друг астроном, Карл Сейгън, прави малка революция, като създава научния телевизионен сериал „Космос“. Сериалът е предназначен за масовата публика, защото Сейгън е убеден, че хората по природа са любопитни и умни. А ниската популярност на науката отдава на естеството на образователната система и подценяването на аудиторията. „Космос“ засяга теми като еволюцията, произхода на живота, реда във Вселената, възможностите за пътуване в открития космос, евентуалната среща с друга форма на живот и пр. Противно на очакванията, сериалът действително пожънва огромен успех – гледан е от стотици милиони зрители в десетки държави.

Почти 40 години по-късно Луси и Стивън Хокинг възобновяват усилията в посока популяризиране на науката, като поставят началото на емблематичната поредица с книгата „Тайният ключ на Джордж за Вселената“. Те вярват, че интересите към физиката, астрономията и химията се зараждат още в детството, затова книгите им са адресирани изцяло към младата публика (деца между 9 и 13 години).

Няма да издавам сюжета на „Джордж търси съкровища в Космоса“, тъй като за него може да прочетете в отзива  ни за първото издание. Искам обаче да кажа нещо повече за огромните ползи от книгата и от поредицата като цяло. А именно – от приключенията на Джордж и неговата приятелка Ани читателите могат да научат толкова много за Вселената и законите на физиката и еволюцията, колкото вероятно не биха усвоили за няколко години, преминавайки през стандартния учебен материал. Причината не е в учителите, разбира се, а в това, че обогатяването чрез четене за удоволствие е много по-неусетно, лесно и дълготрайно.

Текстът на „Джордж търси съкровища в Космоса“ следва няколко паралела. От една страна, децата проследяват историята за Джордж, Ани и Емет, които се опитват да спасят Земята, като пътуват из космоса по следите на зараждащия се живот. От друга, измежду перипетиите им са вмъкнати множество научни статии, запознаващи читателите с факти за някои планети, звезди, спътници и слънчеви системи; за произхода на живота; за възможностите и ограниченията пред човешкия вид; за това как светлината пътува през космическото пространство и какво ли още не. Не се плашете – макар че включените материали са научно издържани, те са поднесени достъпно, с точното съотношение между сериозна информация и разбираемо обяснение.

От трета страна, в книгата са поместени много и разнообразни цветни снимки, онагледяващи казаното. Чрез тях читателите могат да видят как изглежда една истинска пилотска кабина на совалка, какво има на повърхността на Венера, колко са красиви галактиките, а също и какви уреди и техника използват астронавтите.

Затова не се колебайте, а подарете на детето си книжна среща с науката! У нас могат да се закупят първите две заглавията от поредицата – „Тайният ключ на Джордж за Вселената“ и „Джордж търси съкровища в Космоса“. В библиотеките пък можете да потърсите продълженията „Джордж и големият взрив“, „Джордж и синята луна“ и „Джордж и неразбиваемият код“.