Джан Бърчет и Сара Воглър: Писането за деца е толкова забавно

Дан Бърчет (вляво) и Сара Воглър (вдясно)Джан Бърчет и Сара Воглър са британски детски писателки. Творческият им тандем работи повече от 16 години и има над 150 книги зад гърба си. На българските деца авторките са известни с поредицата за „Сам Силвър, тайният пират“, а книгата „Морското чудовище“ е номинирана в категория „Мечтатели“. Ето какво мислят двете дами за детските мечти, писането за деца и въображението.

1. Като възрастен съм…

Сара: Изпълнена с надежда;

Джан: Разсеяна и неорганизирана.

2. От детството ми липсва…

Сара: Многото свободно време за четене;

Джан: Други хора да вземат решенията.

3. Бързах да порасна, защото…

Сара: Обичах да съм дете с време за игри и четене.

Джан: Не бързах да порасна. Бях решила, че е невероятен късмет да съм дете в свят предимно от възрастни. Сега като част от този свят знам, че е също толкова хубав, но по различен начин.

4. Не пиша за възрастни, тъй като… (Джан и Сара) писането за деца е толкова забавно. Детското въображение е уникално и се радваме, че можем да допринесем за него.

5. Мечтата от детството, която сбъднахме е… (Джан и Сара) да бъдем писателки!

6. Наследството на родителите е…

Сара: Да се опитваш да бъдеш любезен с хората; да говориш добро или нищо; че момичетата могат да постигнат, това което могат и момчетата.

Джан: Чувство за справедливост; желание да направиш нещата по-добри.

7. Страх ме е от

Сара: Змии!

Джан: Паяци!

8. Любимата ми възраст е… (Джан и Сара) възрастта, на която сме в момента.

9. Емоцията, която искаме да изпитат читателите е… (Джан и Сара) въодушевление, мъничко страх, отъждествяване с героите, способност да се изгубят в историята и желание да прелистват страница след страница.

10. Детската книга е храна за… (Джан и Сара) въображението.

11. Мечта, която е вдъхновена от книга е… (Джан и Сара) хората да се отнасят един към друг като към равни. И двете обичаме “Да убиеш присмехулник”.