Дж. К. Роулинг – писателката, преобърнала представите за съвременната детска литература

Джоан Роулинг е родена на 31 юли 1965 г. в Йейт, Великобритания. Живее в Чепстоу до момента, в който отива да следва френски и класически езици в университета Екзитър. Специализира една година в Париж, а щом се дипломира, се премества да работи в Лондон.

Започва да пише поредицата за Хари Потър при едно от пътуванията си с влак, при което се получава голямо забавяне в графика на железниците. В следващите 5 години Джоан избистря сюжета на всяка от книгите и започва да работи по първата част.

Междувременно се премества в Португалия, където преподава английски език. Омъжва се за Хорхе Арантес през 1992 г., а през 1993 г. се ражда първото ѝ дете – дъщеря. За съжаление бракът ѝ не се увенчава с щастлив край и през 1995 г. Роулинг се завръща в Единбург, Великобритания, с малката Джесика.

„Хари Потър и философският камък“ (изд. „Егмонт“) е публикувана през 1997 г. от Bloomsbury Children’s Books под името Дж. К. Роулинг. Този начин на изписване на името на авторката се налага, защото издателят преценява, че женско име не би грабнало вниманието на момчешката аудитория. За да удовлетвори искането, Джоан прибавя като съкращение на второто име буквата „К“ от Катлийн – името на баба ѝ по бащина линия.

Книгите от поредицата за Хари Потър жънат небивал успех по целия свят и от тях са продадени над 400 млн. копия. Авторката е носител на множество престижни награди, сред които и датската литературна награда „Ханс Кристиан Андерсен“ през 2010 г.

Днес Джоан живее в Единбург с втория си съпруг и трите си деца.