Двойна опасност за „Сребърните делфини“

Опазването на околната среда привлича вниманието на все повече възрастни по света, но далеч по-важно е възпитанието в еко-ценности на подрастващите. Чудесен помощник в тази отговорна задача са детските книги с екологична насоченост, в които читателите откриват по забавен и приятен начин ползите от грижата за природата.

Една от любимите ми еко-поредици за по-големите читатели на възраст 10 – 13 години, е „Сребърните делфини“. Тук главната героиня Антония случайно открива, че има невероятната дарба да общува с делфините и да помага в бедите, причинени на морските обитатели от хората. Освен това момичето е доброволец към местната организация „Морска защита“ и с помощта на Клаудия и племенника й Кай успяват да избавят застрашените животни от грозящите ги опасности. Дали обаче винаги ще е така?

В книгата „Двойна опасност“ Антония трябва да се справи с непосилни за нея предизвикателства. От една страна момичето е принудено да излъже най-добрата си приятелка, за да спаси колония морски кончета от опустошителните щети на пазарска количка, хвърлена в морето. От друга страна тайната на Антония, че е сребърен делфин, сякаш й се изплъзва, когато сестра й Софи проявява интерес към сребърната й верижка и заявява желанието си да притежава същата магия, за да плува по-добре. Трудностите, пред които героинята ще се изправи, й причиняват множество тревоги: как да обърне внимание на Софи, когато е ангажирана в „Морска защита“; кой изхвърля боклуци в морето и застрашава живота на морските кончета, които и без това са на изчезване в района; защо е толкова лоша и егоистична спрямо сестра си и защо не иска малкото момиченце да се окаже със специални дарби като нейните?

Душевните терзания на Антония обаче ще се окажат съвсем незначителни пред двойната опасност, с която момичето е принудено да се справи. Да спаси сестра си или да помогне на морските обитатели? Труден избор, при който всяко решение може да доведе до фатален край. Напрежението расте с всяка прочетена страница, а финалът е толкова разтърсващ, че няма как да не ви трогне до сълзи! И ако вече стягате багажа за морето, непременно вземете за компания книгата „Сребърните делфини: Двойна опасност“ – със сигурност ще изкарате чудесна почивка с нея, а и ще откриете полезни идеи как да пазите околната среда, докато си почивате.

Поредицата „Сребърните делфини“ е предназначена за запалените читатели на възраст 10 – 13 години. Тънички наглед, книгите на Самър Уотърс са увлекателни и се четат бързо, а същевременно възпитават у читателя съзнание за значимостта на околната среда и необходимостта от опазването й. Освен интересните факти за морските обитатели, примерите за замърсяване на природата от хората и начините за отстраняване на вредите, нанесени върху екосистемите, авторката показва и чисто душевните терзания на една подрастваща девойка, която трябва да се справи с тайната за магическите си способности и с предизвикателствата на характера. Поредицата ще се хареса на онези читатели, които търсят ненатрапчиви и леки четива, а същевременно ще ги възпита по приятен начин да са по-отговорни към околната среда.

Прочетете и ревюто за „Сребърните делфини: Вълшебната верижка“.

Автор: Вал Стоева