Две книги от МАРГАРИТКА разказват за вкусната храна и чистите ръце

Проектът „Маргаритка“ на Виктория Величкова и Яна Липованска предлага на децата песни, приказки и образователни видеа. Техните продукти с кауза подпомагат изграждането на иновативни музикални площадки.

Към разнообразния начин за представяне на образователните теми се прибавят и книгите за мъници, които излизат с логото на изд. „Сиела“. Пъстрите корици и цветните илюстрации са дело на Веселка Велинова, а текстовете са поверени на актьора, сценарист и автор на над 20 детски пиеси Илия Деведжиев.

Маргаритка и чистите ръце

Първата книга от поредицата е „Маргаритка и чистите ръце“. В нея героите Мими, Биби, Маргаритка и Бухалчето показват на мъниците над 2 години защо е важно да мием ръцете си и как да го правим качествено.

Мими и Биби са две любознателни и игриви деца. Те винаги са готови да се впуснат в игра, но и да помогнат на приятел като Зайо, който иска да си извади огромен морков от градината, но не успява. Двете деца опитват да се справят по модела „Дядо вади ряпа“, но нищо не се получава. Затова прилагат операция „Багер“ – морковът е изваден, а ръцете им са много окаляни.

Биби е готов да се измие в локвата, но неговата вярна наставница Маргаритка се намесва:

„- Това не е добра идея, Биби – поклати листенца Маргаритка. – За да имаш чисти ръце, трябва да ги измиеш с чиста вода.“

Намирането на средства за миене в градината е съпроводено със страхотни гатанки за маркуча и сапуна, а има и една за бацилите. Освен гатанките, в книжката има вълнуваща и приятна песничка за пързалките за вредни дребосъци. Чрез нея децата лесно и бързо ще усвоят не само посланието, че е важно да мием ръцете си, но и ще се забавляват.

Текстът на книжката е на Илия Деведжиев, който е успял да разкаже тривиална история за миенето на ръцете по интересен и вълнуващ за малките деца начин. Книгата е подходяща за мъници над 2 години, но и по-големите биха я харесали заради гатанките, песните и жизнерадостния тон.

Илюстрациите са на Веселка Велинова, която работи по цялостната визуална концепция на проекта „Маргаритка“. Героите са в анимационен стил – съвсем очаквано, предвид участието им във видеоматериалите. За разлика от други продукции, базирани на анимации (например Спондж Боб, Дора Изследователката), Мими и Биби са много симпатични и биха се харесали не само на децата, но и на възрастни – противници на този тип съдържание.

Маргаритка и вкусната храна

Втората книжка от поредицата разказва на децата защо е важно да се храним не само здравословно, но и редовно. Мими и Биби си играят, но става време да обядват. Биби се мръщи, докато не се намесва мъдрото Бухалче и не му разяснява:

„- Много е просто – намеси се Бухалчето, – закуската дава сили за предиобедните игри, а обядът за следобедните.“

Почти примирил се с това обяснение, Биби поставя важен въпрос: как се брои обядът, който има първо, второ и трето? На помощ пристига влакчето с цифрите, които разясняват колко полезни са супата и второто.

Намесата на Бухалчето също е незаменима:

„- О, не! – възкликна Бухалчето. -В една чиния можеш да намериш повече приключения, отколкото в някоя книжка.“

Децата посещават Страната на картофите и научават къде се крият и колко са възпитани. После се пренасят в Царството на доматите. Това пътешествие вдъхновява децата да съставят собствено меню за обяд.

Песничките и тук не липсват, а полезната образователна информация ще се хареса на най-малките, но и на по-големите дечица. Илия Деведжиев отново успява да заинтригува слушателите и техните родители, а Веселка Велинова – да изпъстри страниците на книгата с жизнерадостни илюстрации, които допълват текста отлично.

Двете книги от поредицата „Маргаритка“ (изд. „Сиела“) са приятни предложения за децата от 2 до 6 години. В тях има както образователна информация за буболечета (броене, зеленчуци, гатанки), така и любопитни факти за по-големите (къде растат картофите, какво се прави от доматите, какво са микробите). Ведрото настроение е заразително, а ако имате подръка дисковете с песничките, няма да има нужда да измисляте собствена мелодия.

Ако трябва да променя нещо в книгите, бих използвала думата „конструктор“ вместо „лего“ и бих премахнала „трохички“ пръст, но това са по-скоро дребни забележки, които се дължат на професионалното ми изкривяване и не променят особено много доброто ми впечатление от поредицата. Доказателство е и фактът, че синът ми (6 г.) много се забавлява с Мими и Биби и пита за следваща книжка.

 

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.