Приключенията на котарака Помпон в есенния коткомври

dnevnikyt-na-kotaraka-pompon-chicho-kolia-voroncovОт няколко седмици у нас се е заселил един котарак. Има шапка с червен помпон, аварийна чантичка с кренвирш в случай, че внезапно огладнее, кецове “Пумяу” и глава, в която живеят много мисли – толкова много, че трябва да си води дневник, за да не пропусне нещо важно. С помощта на художника Коля Воронцов той щедро споделя истории от нелекия котешки живот – гони птички, лови риба в роял, търси си работа, преяжда с колбаси, ходи на курсове по “Леж и койка”, вози се на “Коткамаран”, спасява зайци от наводнение и какво ли още не. Отгоре на всичко трябва да оправя и поразиите на приятеля си Трюндел!

Предупреждавам от самото начало – приключенията на котарака Помпон не са особено възпитателни! Кренвирши, наденици и саламчета дефилират в изобилие по страниците, а житейската му философия се побира в две изречения: “Хапнах, мога да подремна. Дремнах, мога да хапна”. Сигурно точно заради това  бързо стана семеен любимец благодарение на двете книжки с комикси и игри –  „Дневникът на котарака Помпон” и “Книга за вкусната и пъргава храна на котарака Помпон” (изд. Миранда).

Досега не бях чувала името на руския художник-илюстратор Коля Воронцов, но kniga-za-vkusnata-i-pyrgava-hrana-na-kotaraka-pompon-chicho-kolia-voroncovработата му е впечатляваща! Илюстрациите са много забавни и раздвижени – всяка следваща страница ни изненадва с неочаквани хрумвания и комични ситуации. Авторът използва различни техники – колажи, цитати, игра с шрифтове, вмъква занимателни задачи, хумористични речници. Седемгодишната ми дъщеря бе очарована от възможността да пише в книгата и да бъде, така да се каже, съавтор. Например, дописвайки известната пословица, тя измисли нова – “Бързата птица – срам за котката”.

Хуморът в книжките се основава на игра с думи и идиоматични изрази, някои от които ще бъдат “разкодирани” по-скоро от родителите, отколкото от децата, но в това няма нищо страшно. Преводачката Анна Колчакова е проявила голяма изобретателност и фантазия в предаването им на български език, макар на места да не е успяла да избегне руския словоред. Със сигурност на малките читатели ще се харесат думичките  “коткомври”, „коткострофа”, както и различните видове мравки, рибки и птички, описани в Голямата коткопедия.

Не мога да не поздравя издателство “Миранда” за чудесния избор да издадат тази забавна и прекрасно илюстрирана поредица! Беше редно, обаче, авторът да бъде представен с няколко изречения на корицата, както и да бъде посочено името на преводача (в първата книжка фигурира само превод от името на издателството). Ще се радвам да видя поправен този пропуск в следващите книжки!

nikolai-vorontsov

Николай (Микола) Воронцов е роден през 1959г. в гр. Петропавловск (Северно-Казахстанска област). Виден художник-карикатурист, лауреат на множество международни конкурси за карикатура, между които този в Габрово. Сътрудник на списанията „Крокодил“, „Ералаш“, „Баламут“. Илюстрирал е „Приключенията на барон Мюнхаузен“, поредици от авторите Ингвар Амбьорнсен, Лучано Малмузи, Иън Уайброу, Григорий Остер, както и авторски книги. За илюстрациите си е награждаван многократно с дипломи от конкурсите „Образ книги“, „Человек книги“, „Искусство книги“. Приключенията на котарака Помпон са най-новата му авторска поредица.

Автор: Милена Златарова