„Дива вещица“ скита из дивите друми

„Дива вещица“ на Лене Кобербьол (изд. „ЕМАС“) е книга, която няма как да не харесаш – особено ако си тийнейджърка с вкус към фентъзи. От корицата до последната страница тя приковава вниманието и кара читателя да тръпне, ликува и предугажда какво ще стане с главната героиня Клара.

Клара Ясен е нормално 12-годишно момиче, което живее с майка си. Нещата се объркват сериозно, когато шантав котарак изниква изневиделица в мазето и я одрасква по челото, нашепвайки в съзнанието ѝ: „Моя, моя…“. Раната причинява сериозно възпаление и единственият лек се намира в къщата на леля Иса. Макар и сестра на майка ѝ, Клара и леля ѝ никога не са общували помежду си. Негласната забрана, наложена от майката, се дължи на чудноватите умения на лелята – тя е дива вещица:

„- Ти си вещица. – Не беше въпрос, а констатация.

– Дива вещица – потвърди тя, все едно на света не съществува нищо по-естествено. – Грижа се за всички живи същества в дивата природа и те ми се отплащат със същото.“

След опасен сблъсък между момичето, приятеля ѝ Оскар и опасната чудовищна Химера, майката склонява Клара да научи повече за способностите си и да овладее самоотбрана за диви вещици. Уроците никак не спорят на момичето, а трудностите се превръщат в огромни препятствия заради другата ученичка на Иса – недружелюбната Кела. Клара е напът да захвърли всичко, когато Химера се появява отново, примамва я в дивите друми и я оковава в студено желязо – твърде опасно за дивите вещици. Злобните думи на чудовището, свързани с Виридианска кръв, също озадачават героинята, но още повече притесняват леля Иса, Майстор Милаконда и останалите диви вещици. Така започва и сблъсъкът между Клара и опасната Химера, който ще постави на изпитание волята на девойката, нейната смелост и решимост.

Докато преодолява препятствията пред себе си, Клара ще научи повече за страданията на Шаная и ще разплете една омагьосана със забрава тайна – тази на Виридиан. Нейни помощници ще бъдат приятелят ѝ Оскар, Котарак, Нищото и Кела. Дали героинята ще овладее тънкостите на вещерските магии или ще открие собствени начини за справяне с трудностите, ще трябва да научите сами, скитайки из дивите друми. Единственото, което ще ви издам, е: Очаквайте неочакваното!

„Никога не бягай, преди да си се борила – прошепна той. – Да изгубиш битката, означава само, че противникът ти те е надвил. Но да се откажеш, без дори да си опитала… Това значи, че противникът те превъзхоожда и по доблест, а така се обричаш на вечно поражение.“

„Дива вещица“ (изд. „ЕМАС“) съдържа в себе си три книги, проследяващи историята на 12-годишната Клара Ясен. В тях читателите ще открият както увлекателен фентъзи сюжет, така и интересни въпроси, свързани с приятелството, помощта, честността и справедливостта. Семейните проблеми, създаващи неизлечими травми, също са представени в книгата по много любопитен начин. Чрез темата за Химера авторката умело показва възможните последици от бездействието на възрастните и от липсата на разговори между деца и родители. Тези важни теми, представени под формата на фентъзи, превръщат творбата в подходящо четиво не само за тийнейджъри, но и за техните родители.

Оформлението на книгата спазва добре запазения знак на изд. „ЕМАС“, следващ вниманието към детайла. Преводът от датски език е дело на Ева Кънева – една от младите и изключително талантливи български преводачки, а страхотната илюстрация на корицата е на Андерс Валтер. Освен историята на Клара, в края на книгата ще откриете любопитна информация за авторката, както и биография на Ева Кънева. И една изненада (поне за мен) – Лене Кобербьол е създател на хитовата преди време поредица W.I.T.C.H. 🙂 

Автор: Вал Стоева