Деветте живота на Александър Баденфийлд

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ! Това не е жизнерадостна история за любезно малко момченце. „Деветте живота на Александър Баденфийлд“ разкрива истини и ни учи да живеем през призмата на детски черен хумор, гарниран с чудни илюстрации. И ако търсите розови облачета, усмихнати дечица и скучни сълзливи истории – по-добре спрете на корицата. Проявите ли смелост обаче, ще се срещнете с последния представител на рода Баденфийлд.

Родът Баденфийлд от векове се слави с няколко черти: представителите му са най-подлите и гадни същества, които може да срещнете. Те обичат мъченията, харесват злостните изблици и истински се наслаждават на нещастието на другите. Освен, че са най-богатите и най-мразени хора, Баденфийлд са склонни да умират млади при странно стечение на обстоятелствата, макар и да са предупредени за ужасните последствия от верните си слуги от рода Уинтърботъм.

Александър Баденфийлд – младши е последният представител на своя зъл род. Роднините му загиват в трагичен лов на редки животни и момчето остава единствената издънка на рода, способна да продължи традицията за ранна смърт… или да я промени. Той живее в своя замък, заобиколен от забраните на своя верен Уинтърботъм: да не яде „опасна“ храна като яйца, банани, мляко, фъстъци; да не излиза навън без слънцезащитен крем; да се оглежда, докато пресича и задължително да се вози с обезопасителен колан в обезопасително столче. Александър не може да кихне, без неговият верен слуга да изпадне в паника, а за нормално детство изобщо не можем да говорим.

Докато се възмущава на мързеливата си котка Шаденфрод, на Александър Баденфийлд му хрумва най-щурата идея: да прехвърли деветте живота на котката върху себе си! Налудничавото му хрумване изправя най-добрите лекари в света на нокти, а единственият луд учен, способен да опита подобна операция, е безумецът Кранщайниф, специализирал се в създаването на шантави същества като заекокостенурка. Той се наема да тества теорията си за новавивумът (специален орган, съхраняващ деветте живота на котките) и да го присади в Александър. Единственото изискване е той… да умре на операционната маса.

Двама луди, събрани на едно място и готови да тестват щури хипотези? Баденфийлд и Кранщайниф са перфектната комбинация! Докато трае присаждането на новавивум, дванадесетгодишният Баденфийлд разбира какво е да си мъртъв и решава да тества новите си животи, като ги погуби по най-безумен начин…

Може ли някой да ни спре, ако сме взели решение да живеем безразсъдно? Способни ли са добрите намерения да ни предпазят? Кой е най-ужасният начин да умреш и може ли да се промени едно родово проклятие? Отговори на въпросите дава Джон Бемелманс Марсиано в книгата си „Деветте живота на Александър Баденфийлд“. Щурите хрумки на автора са подсилени от илюстрациите на Софи Блекол, а ние можем да заключим само едно: нека се наслаждаваме на единствения живот, който имаме и да го живеем по най-щастливия възможен начин!

Автор: Вал Стоева