Деветнайсетото издание на „Пловдив чете“ започва на 14 юни

От 14 до 20 юни в Пловдив ще се проведе традиционният фестивал „Пловдив чете“, чието деветнайсето издание ще предложи седмица на литературни срещи с писатели, преводачи, художници, четения и творчески срещи, премиери на нови книги, дискусии, изложби, концерти, работилници.

Официалното откриване е на 14 юни (понеделник) от 20 часа на Античния театър със специалното музикално участие на Хор „Детска китка“ при Общински детски комплекс Пловдив и концерт на група АКАГА.

По традиция на откриването ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Входът за събитието е свободен.

В първия ден от фестивала ще бъдат връчени и Националните награди „Христо Г. Данов“, организирани от Министерство на културата и Дирекция „Култура и културно наследство“ при Община Пловдив. Церемонията ще бъде на 14 юни от 17 часа в къща музей „Христо Г. Данов“.

През цялата фестивална седмица в срещи с читатели ще участват множество писатели и поети, сред тях: Алек Попов, Захари Карабашлиев, Деляна Манева, Христо Карастоянов, Богдан Русев, Деметра Дулева и други.

Литературният кът на „Пловдив чете“ на площад „Централен“ предлага и много събития за деца – арт работилници, четения на глас, камишибай театър, представления на открито, представяне на книги за деца.

Фондация „Детски книги“ ще представи на 19 юни от 11:00 часа новоиздадената си книга „Да отгледаш читател: наръчник за родители“. Председателят на фондацията Вал Стоева ще представи книгата с кауза, която е първото по рода си издание за родители, публикувано на български език.

Пълната фестивална програма можете да видите тук. Всички събития от програмата са с вход свободен.

По традиция фестивалът е съпътстван от Алея на книгата, като изложбените шатри ще бъдат разположени на традиционното си място – площад „Централен“ (пред Централна поща).

Литературен фестивал „Пловдив чете“ се фокусира вниманието върху четенето, книгите и техните създатели. В рамките му се провежда инициативата „Младият Пловдив чете“ с участието на деца и младежи. Фестивалът се организира за деветнайсeти път и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2021 г. Домакин е издателство „Жанет 45“. Съорганизатори са Министерство на културата, Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Асоциация „Българска книга“.