Детство на бедни възможности, но на богати мечти в изложбата „И ние бяхме деца”

Най-сетне и нашият екип успя да посети съвместната изложба на Националния литературен музей и Исторически музей – гр. Попово „И ние бяхме деца“. Изложбата представя играчки и детски фотографии от първата половина на XX век, които ни връщат във времето, когато Дора Габе, Цанко Церковски, Калина Малина, Змей Горянин, Йордан Стубел, Асен Разцветников написват чудесните си стихове за деца. Наред с тях могат да се видят и оригинални илюстрации на Илия Бешков, Вадим Лазаркевич, Никола Тузсузов. Можете да я посетите в оставащите работни дни до 20 април от 10:00 до 17:00 часа (за предпочитане е с предварителна заявка поне ден по-рано на тел. 0893324165).

Повече за изложбата  ни разказа Милена Катошева, уредник в Националния литературен музей.

Как се роди идеята за изложбата?

„И ние бяхме деца” е изложба на детски играчки от първата половина на XX в., с експонати от фонда на Исторически музей – гр. Попово, реализирана през 2014 г. Идеята да направим съвместна изложба дойде от една страна в резултат на търсенията на екипа на Националния литературен музей да привлече своята детска публика и от друга – на любезното предложение и подкрепа от страна на Исторически музей – Попово да бъдем не само домакини на експозицията, но и да я обогатим, пречупвайки идеята през призмата на литературното творчество за деца от същия период – времето, когато Дора Габе, Цанко Церковски, Калина Малина, Змей Горянин, Йордан Стубел, Асен Разцветников създават чудесните си детски стихове, а Илия Бешков, Вадим Лазаркевич, Никола Тузсузов илюстрират по неповторим начин техните издания.

Какво могат да видят малките и вече пораснали деца в нея?

Експозицията включва настолни игри, познати ни и днес, като „Дама”, „Шах”, „Не се сърди човече”, но с различен дизайн; игра с дървени пръчици, игри с карти „Крачун и Малчо”, „Игрите на Амур“; дървени кубчета, камиончета, колички, пистолети, пушки; парцалени кукли, палячовци. Колекцията съдържа също и собственоръчно направени играчки – върбови и царевични свирки, гимнастик, лопка (дрънкалка), патланджек (интересно устройство за изстрелване на кал) ; саморъчно направени ски и шейна, бебешка количка, люлеещо се дървено конче, детски велосипедчета и др.

Освен играчките, посетителите могат да видят и изложба, включваща детски фотографии от първата половина на миналия век, стихове за деца, корици на детски книги и списания. Изложбата постоянно се разраства и допълва с нови експонати. В процес на изготвяне е и нова документална изложба, която ще включва фотографии на писателите като хлапета, техни ръкописи и творчество за деца, съхранявани във фонда на Националния литературен музей.

Какви изненади сте им подготвили?

Всеки би могъл да се опита да реши ребус, игрословица или да намери други интересни неща на страниците на списание „Звездица” от 1900 – 1907 г. но мисля, че най-голямата изненада и предизвикателство за децата, а дори и за техните родители, е изработването на парцалена кукла.

Кои експонати привличат най-голям интерес?

Люлеещото се дървено конче и старите велосипедчета сякаш приканват момчетата да ги възседнат… Момиченцата пък се изкушават да залюлеят плетената детска количка с парцаленото бебе в нея… Отдавна порасналите деца с носталгия си спомнят някои от игрите, показани в експозицията, а някои от тях още помнят наизуст стиховете от таблата…

Разбрахме, че „И ние бяхме деца” ще се превърне в пътуваща изложба. Накъде ще потегли първо?

Все още обмисляме маршрута. Имаме заявено желание от страна на библиотека „Родина” в Стара Загора, къща музей „Константин Величков” – Пазарджик, Народно читалище „Напредък” – Пирдоп и др. Но най-вероятно първо ще отпътува за Музея на образованието в Габрово. Изложбата ще участва и в „Панаир на музейните изложби” в Русе.

На какво са играели децата в началото на миналия век?

Децата са играели по-скоро навън. Нашата експозиционна площ не позволява да покажем на малките ни посетители игри като свинкя, челик, дама, „прескочи кобила“,  и др., които са се играели на асфалта или на поляната. Тук обаче е не по-малко интересно, защото детските списания предлагат хитроумни главоблъсканици, а някои стихчета подсказват за игри, често граничещи с пакости и лудории.

Какво смятате, че е било детството им? 

В изложбата неслучайно сме включили спомени на някои от известните ни писатели за тяхното детство, за радостите и несгодите им. Техните откровения  са още една възможност да надникнем към отминалите времена и да видим детството без компютър, без мобилен телефон, без Интернет… Детство на бедни възможности, но на богати мечти… Детство, което е било и трудно, но мисля и щастливо…

 

 Интервюто взе: Катя Кирилова