Детските книги не трябва да стоят мирно и да са послушни

Дейвид Алмънд, новият арт директор на Telegraph Bath Festival of Children’s Literature, споделя мнението си, че младите читатели са в основата на културния живот на Великобритания.

Литературният фестивал е създаден от Джон и Джил МакЛей през 2008 г. и се провежда под егидата на вестник „Телеграф“ (The Telegraph),  веригата книжарници „Уотърстоунс“ („Waterstone’s“) и университетa в английския град Бат – Bath Spa University.

Ето какво разказва Дейвид Алмънд:

„Каква невероятна тръпка е да си художествен директор на Telegraph Bath Festival of Children’s Literature. Ако преди десетина години бях помислил, че ще участвам в подобно нещо, щях да съм много изненадан – тъкмо както бях изненадан едно време, когато се станах детски автор. Но животът е странна история – опитайте се да го планирате и той заминава в някоя неочаквана посока.

Аз съм интелигентен, образован възрастен. Смятах да пиша книги за интелигентни, образовани възрастни. И така и правех, или поне се опитвах, няколко години поред. Тогава една нова история – Скелиг – започна да се разказва в главата ми. Когато започнах да я пренасям на белия лист, знаех, че е най-доброто нещо, което съм правил, че е кулминацията на всичко, което съм писал досега, и че е книга за деца. Бях изумен и освободен. Нови артистични възможности се откриха пред мен. Когато книгата бе издадена, се оказах на прага на нов свят – този на детските книги, в който хората наистина вярват, че разказването на приказки може да промени живота и да оформи реалността по друг, по-добър начин.

Детската литература е пространство на велико експериментаторство. Като самите деца, то може да бъде безкрайно игриво и дълбоко сериозно. Не се задоволява да стои мирно на лавиците. То е уникално, изследователско – и трудно за категоризиране. В него се разказват приказки за зайчета и патета, за вампири и зомбита, за обикновени деца в обикновени домове, за любов и смърт. В него се изследват най-дълбоките, радостни и тревожни аспекти на човешката душа. Там може да се експериментира с повествованието и формата, с оформлението на страницата и на книгата. В това пространство литературната култура непрестанно се подновява. Ние често пренебрегваме този свят. А той е – и винаги ще бъде – в сърцето на нашия културен живот.

Песимистите се съмняват в това. Те ни казват, че книгите умират, че децата не четат. Те трябва да бъдат водени на литературни събития, за да видят, че децата четат, и то със страст, интелект и въодушевление, че те задават най-задълбочените въпроси и дават най-ярките отговори.Децата се противопоставят на опитите на възрастните да категоризират формата на изкуството. Разкажете на дете историята за Хензел и Гретел и тя скоро ще започне да се прокрадва на пръсти в къщата, която ще се превърне в гора, ще трепери от страх и ще надзърта в кухнята, където може би се крие вещицата. Историята от страниците се превръща в история, разказана на глас, и в история, претворена в пространството.
Bath Festival of Children’s Literature отразява фактът, че децата са активни, заинтересовани граждани. Той протяга ръка към незасегнатите и непривилигированите. Горд съм да съм част от този екип, създаден от основателите Джон и Джил МакЛей с подкрепата на университета Bath Spa University.

Моите конкретни интереси? Обожавам начина, по който картинките и текстът си взаимодействат. Струва ми се глупаво толкова много хора да приемат за даденост, че книгите с картинки са за много малки деца, че израстването като читател задължително е обвързано с това да се откажеш от картинките. С Bath Festival of Children’s Literature ще отпразнуваме значимостта на визуалното и ще подчертаем невероятната работа на художниците в книги за по-големи деца. Тъй като няма достатъчно чужди заглавия, преведени на английски и публикувани от великобритански издателства, се надяваме да намерим начини да променим тази ситуация. Планираме да включим децата в събитията – като членове на дискусионни панели, като интервюиращи, като читатели на собствените си творби. Ще насърчим интердисциплинарната креативност – книгите могат да бъдат база за театрални постановки, музика, изкуство.

Успехът на този фестивал се измерва с големината и ентусиазма на неговата аудитория. Писатели и артисти обичат да идват тук, където знаят, че ще бъдат оценени. Децата обичат да идват, защото знаят, че ще бъдат вдъхновени, насърчени и забавлявани. Няма ли да е страхотно, ако повече възрастни идват, за да видят какво се случва? Няма ли да е чудесно, ако писателите „за възрастни“ дойдат и се разнообразят и оживят? И няма ли да е прекрасно, ако дойдат и политиците, които имат такава власт върху живота на децата, но не за да се възползват от поредната възможност да бъдат снимани, а за да наблюдават мълчаливо и да се учат, докато младите граждани на нашия свят играят своята роля в този одухотворен сектор на британския културен живот. Всички вие сте поканени. Елате!“

The Telegraph Bath Festival of Children’s Literature ще се проведе през есента – 27 септември до 6 октомври 2013. Повече подробности на английски език може да намерите на сайта – http://bathkidslitfest.org.uk/

Превод: Мая Коларова