Detskiknigi.com обръща поглед към класиките с нова рубрика

Знаем, че съвременните деца трудно четат и разбират класическите детски произведения. Причините са много – стила на писане, непознаване на контекста, в който се развива действието, невъзможност да се идентифицират с проблемите на героите и да разберат мотивите им поради съвсем различните времена, в които живеем сега. Екипът ни вярва обаче, че тези произведения от съкровищницата на детска литература имат своите несъмнени достойнства и могат да докоснат и днешните малки читатели. Необходимо е само да им покажем една по-необичайна, по-близка до тях, лична гледна точка и да се опитаме да предизвикаме тяхното естествено любопитство.

С такива мисли даваме начало на нова рубрика в сайта, Времевърт, в която ще публикуваме ревю, личен спомен или мнение (не задължително положително!) за добре познати или по-малко известни у нас класически детски книги на член на екипа ни, писател, илюстратор, редактор или друга личност (известна или не толкова)Желанието ни е да се върнем към такива любими и нелюбими произведения, тъй като вярваме, че не бива да ги подминаваме, само защото голяма част от днешните читатели изпитват затруднения да ги възприемат.

Рубриката „Времевърт“ има и друга мисия – да подтикне възрастните да се вслушат в децата, да разберат кое ги отдалечава от четенето и да им помогнат да достигнат до класиката по приятен и достъпен начин. Това, вярваме, е един от най-преките пътища за отглеждане на читатели и за изграждане на хармонична връзка между родителите и децата.