„Детски книги от България. Съвременни писатели и художници“ – каталог

В Международния ден на детската книга (2 април) Национален център за книгата към НДК представи за първи път каталога „Детски книги от България: Съвременни писатели и илюстратори“ („Children’s Books from Bulgaria: Contemporary Writers and Artists”). Това издание, подготвено изцяло на английски език, бе донякъде естествен резултат от раздвижването на българската литература, наблюдавано в последните години. 
Основната цел на каталога е да представи пред чуждите издатели, литературни агенти и специалисти, работещи в сферата на детското книгоиздаване, случващото се на сцената на българската литература за деца. Селекцията в никакъв случай не претендира да включва всички добри произведения, издадени в периода 2008 – септември 2015 г., но пък е едно достойно начало за изплуването на българската детско-юношеска литература на международните пазари.
„Детски книги от България: Съвременни писатели и илюстратори“ е разделен на две части. Първата е посветена на книги от български автори, предназначени за различни възрасти (3+, 4+, 6+, 8+, 10+, 13+). Допълнение тук е и разделът с книги от чужди автори, илюстрирани от български художници. Втората част от изданието е посветена на илюстраторите, чиито художествени проекти красят страниците на представените в първия раздел книги. Всяко произведение е представено с корица, обща информация (автор, илюстратор, издателство, година на издаване, ISBN), кратка анотация, биография, снимка и избрана библиография на автора, както и препратка към страницата на художника във втората част. Илюстраторите са представени с биографична справка и извадки от техни проекти – както от предложената в каталога книга, така и с други образци от работата им. Забележителното в каталога е, че от една страна показва абсолютно равностойно труда на писателите и на илюстраторите, а от друга дава шанс както на признати и утвърдени имена в българската детска литература и илюстрация, така и на съвсем млади творци.
Включените в селекцията произведения покриват не само широк възрастов диапазон, но и различни теми, атрактивни за чуждестранната аудитория, като екологията, емоционалната интелигентност, образователните елементи. Не са пропуснати и книгите, посветени на вечни теми като приятелството, смисъла на живота, любовта и др. Сред заглавията са:
Чуждите произведения, богато илюстрирани от българските творци, са:
  • „Силвър“ (продължение на „Островът на съкровищата“, издадено на български от „Прозорец“) и „Андерсенови приказки“ (изд. „Захарий Стоянов“) –  илюстрации на Любен Зидаров;
  • „Приказки на Пушкин“ (изд. „Софтпрес“) – илюстрации на Ралица Мануилова;
  • „Колко ягоди растат по морето?“ (изд. „Точица“) – илюстрации на Ясен Григоров;
  • „Приключенията на Алиса в Страната на чудесата“ и „Приключенията на Пинокио“ (изд. „Хеликон“) – илюстрации на Ясен Гюзелев;
  • „Малкият принц“ с пластики и „Приказки колкото усмивка“ (изд. „Сиела“) – дело на Дамян Дамянов.
Сред имената на илюстраторите се забелявват както добре утвърдени имена, така и млади художници, чиито дебютни илюстрации са включени в част от представените книги. Читателите на каталога ще се срещнат с творби на Любен Зидаров, Кирил Златков, Росица Ячкова, Владимир Тодоров, Свобода Цекова, Петър Станимиров, Росица Ралева, Виктор Паунов, Евгения Николова, Аля Маркова, Ралица Мануилова, Лили Ламер, Ася Кованова и Андрей Кулев, Костадин Костадинов, Маглена Константинова, Ася Колева, Капка Кънева, Ива Груева, Ясен Григоров, Тоня Горанова, Ясен Гюзелев, Чавдар Гюзелев, Пенко Гелев, Дамян Дамянов, Зара Буюклийска, Мелина-Елина Бондокова, Мартина Андонова.
Съставители на изданието са Валентина Стоева от фондация „Детски книги” и екипът на Национален център за книгата с ръководител Светлозар Желев. Преводът и редакцията са дело на Анджела Родел, а цялостната визуална концепция и изработката на корицата – на Дамян Дамянов. Ето какво сподели Дамян Дамянов специално за Detskiknigi.com:

„Издаването на „Детски книги от България: Съвременни писатели и художници“ несъмнено е едно от най-важните събития в областта на книгоиздаването за последните години. Усилието да се подберат имената, които да седят редом до световните образци, е нелека и несъмнено отговорна задача, близка до подвиг.

Моята работа – по дизайна на книжното тяло и корицата също представляваше предизвикателство. С други думи – да подбереш и подредиш по страниците творби на хора, които се ласкаеш да наречеш свои колеги – художници като Любен Зидаров, Ясен Гюзелев, Тоня Горанова и т.н., не е никак лесна задача. Преди всичко исках графичното оформление по никакъв начин да не пречи на представените в книгата творби. Дизайнът не трябваше да доминира, а да е в графичен баланс с илюстрациите, да не ги притиска, а да им дава свобода.

За главен герой в корицата на каталога е използван един от най-характерните за българското народно творчество образи – този на ламята (не, стига с този дракон, ламя си е Smile). За разлика от приказката, в която главите са три, заради определена символика, тук те са две, тъй като каталогът символично е разделен на две части – писатели и илюстратори. На първа корица ламята бяга по условен терен, който пък е инспириран от традиционното за България изкуство на текстила и по-специално чергата. Цялостното внушение на композицията е за нещо динамично, развиващо се, но и хармонично и, поне според мен – красиво. Накъде бяга ли? На четвърта корица има стилизирано дърво, увенчано със златен плод. Натам и „бягат“ всички представени в каталога автори. Към признанието отвъд нашата територия, което несъмнено заслужават.“

Каталогът бе представен на Панаира в Болоня на 4 април 2016 г. от директора на НДК г-н Мирослав Боршош и от директора на Националния център за книгата Светлозар Желев. В рамките на българския щанд на престижното изложение те представиха изданието пред присъстващите. В периода 5 – 7 април 2016 г. екипът на фондация „Детски книги“ проведе редица срещи с чуждестранни издатели и литературни агенти, отново с цел да представи работата на родните творци с помощта на изданието.

Пътуването до Панаира на детската книга в Болоня на част от екипа на фондация „Детски книги“ с цел представяне на каталог „Детски книги от България. Съвременни писатели и художници“ е финансирано от програма „Мобилност“ за 2016 на Национален фонд „Култура“.