„Детски книги“ на 3 години

Днес празнуваме!!! Сайт „Детски книги“ порасна с още една годинка и вече сме на цели 3. През изминалата година се случиха много нови и интересни неща: срещнахме нови книжни приятели, забавлявахме се на детски празници, открихме нови съмишленици… Нека ви разкажем!

Една година на Detskiknigi.com в събития:

Март – май 2014 г.

За втори път приканихме българските деца да бъдат читатели с мнение и да определят своята любима книга в наградата „Бисерче вълшебно“ 2014. Гласувалите деца бяха 1851, а всяка от номинираните 84 книги бе подкрепена поне с 1 глас. Статуетките на победителите в двете възрастови категории бяха връчени официално на 14 май 2014. В същото време, като част от европейския проект „Нощ на литературата“, в читателското гнездо „Бисерче вълшебно“ бяха четени откъси от книгите победители – „Приключенията на мотовете“ („Млади читатели“) и „Знакът на Атина“ („Запалени читатели“).

   

Август 2014 г.

Дадохме старт на проект „Експериментът“ за насърчаване на четенето от самото раждане. Идеята дойде от интервюто ни с принцеса Лаурентин ван Оранйе, а в „опитно зайче“ се превърна най-малкият член на нашия екип – бебето Дàниел. И макар експериментът ни да няма статистическа стойност, все пак върши работа – много млади майки се запалиха от идеята и започнаха да четат на мъниците си от раждането!

  

Септември 2014 г.

На 28 септември станахме част от инициативата „Чети с мен“, организирана от служебния министър на културата Мартин Иванов. „Детски книги“ дори имаше свой кът „Бисерче вълшебно“ в Борисовата градина, в който автори и известни личности четоха откъси от модерни детски книги. Наш гост бе и Президентът Росен Плевнелиев.

Септември 2014 – януари 2015 г.

През септември за четвърти път предизвикахме децата от 6 до 13 години да се включат в „Читателска щафета 4: Ловци на приключения“. До 8 януари 2015 г. 760 щафетници прочетоха общо 2753 книги от поредиците „Сам Силвър, тайният пират“, „Детективите Агата и Лари“ и „Приключенията на Минерва Минт“ и изпратиха своите форми за участие. Всички получиха грамоти за супер читатели, а първите 500 получиха и колекционерски значки с героите от поредиците.

В конкурса за ръчно изработена „Карта на скрито пиратско съкровище“ бяхме затрупани от пиратски карти, но истинското съкровище открихме в детските сърца, усетили радостта от приключенията и пътешествията в света на книгите. В рамките на кампанията „Читателска щафета 4“ проведохме 4 литературните клуба в Столична библиотека. Те бяха забавни и вдъхновяващи. Заедно с децата бяхме истински детективи и разкривахме криминални случаи и загадки, участвахме в пиратско парти и основахме тайна банда по примера на Минерва Минт и нейните приятели. Клубовете ни донесоха истинско удовлетворение и увереност, че сме на прав път в усилията си да срещнем децата и книгите.

   

Декември 2014 г.

Декември също бе пълен с детскокнижни събития: участвахме в среща с Ендре люн Ериксен по време на Панаира на книгата; организирахме дарителска акция за набиране на книги за проект „Пътуващите сандъчета“ на ББИА и се превърнахме в герои в Подземната страна.

Коледната ни седмица пък се оказа изключително забавна: събрахме любопитни факти и истории за традициите на празника, получихме прекрасни произведения в конкурса „Украси празниците“, а български детски писатели споделиха с нас чудесни пожелания за рубриката „Коледни късмети“.

Февруари 2015 г.

На 5 февруари 2015 г. дадохме старт на гласуването в Награда „Бисерче вълшебно“ 2015. Наградата отново е под патронажа на Президента, но тази година партньорите ни са много повече. Сред тях ще откриете не само институционални партньори, но и много библиотеки и читалища, книжарници, медии… Открихме и съмишленик-спонсор в лицето на забавния образователен международен канал Da Vinci Learning. Освен подкрепата за нашата кауза, с тях планираме много нови полезни инициативи, за които ще ви държим в течение.

Една година на Detskiknigi.com - промени в сайта:

През изминалата година сайтът стана по-забавен и полезен. Стартирахме няколко нови рубрики:

  • „Как чете…“, в която децата ни разказват за своите читателски навици;
  • „Книжен прашец“ – рубриката на Катя Кирилова, събрала любопитни и малко извeстни факти за историята на детските книги по света и у нас;
  • „Добри практики“ – рубрика, чрез която ни се иска да ви запознаем с успешните и вдъхновяващи инициативи за насърчаване на четенето сред децата, инициирани от учители и библиотекари;
  • „Когато детето чете“ на неотразимата детска писателка Весела Фламбурари, в която ще откриете интересни размишления, подплатени с много сериозни аргументи;
  • „Как четат бащите?“ в подкрепа на кампанията „Да бъдеш баща“

Настъпиха и промени в екипа ни – към него се присъединиха:

  • Цветомира Дукова (редактор в „Аз чета“)
  • Катя Кирилова (докторант по детско книгоиздаване и ръководител на рубриката „Книжен прашец“)
  • Рада Тилкова (студент в специалност „Културология“, владееща немски език до съвършенство)

Както виждате, годината ни бе изпълнена с много събития, предизвикателства и вдъхновение. А, без малко да забравим! През тази година прочетохме много и най-различни детски книги! Някои ни впечатлиха, други не ни развълнуваха толкова, а немалка част се оказаха истински находки.

Едно е сигурно – за следващата година от живота на „Детски книги“ сме ви подготвили още много проекти, чрез които се надяваме да ви покажем очарованието на детските книги и да ви поканим да пътешествате в този вълшебен свят заедно с нас.

Благодарим ви за подкрепата!

Екип на Detskiknigi.com