Децата от ОУ „20 април“ – гр. Панагюрище и вълшебството на книгите

ou-20april-panagurishteГ-жа Таня Радева е начален учител с 32-годишен стаж. Тя ни писа по повод „Читателска щафета 4: Ловци на приключения“ и сподели как стимулира учениците си от ОУ „ 20 април“ в гр. Панагюрище да четат повече.

„Още в първи клас обявявам на учениците, че грамотните деца в края на първия срок, когато е тържеството на буквите, ще получат медал. Те наистина получават от мен такъв с надпис „Аз вече съм грамотен“.

След това продължаваме с класната библиотека и след определен брой прочетени книги получават отново награда. Всяка прочетена книга се отразява в тефтерче с определен символ. През лятната ваканция имат поръчение за изготвяне на читателски дневник. Децата, които са се потрудили, през септември получават първата си грамота, първата си шестица по четене и отново награда.

Към средата на втори клас вече стимул за четене се явява изискването, че библиотекар на класната библиотека ще бъде този, който чете най-правилно, а в началото на учебната година обявявам състезание за най-добър четец до края на първия срок“, пише ни г-жа Радева.

Тя често възлага на децата да представят даден автор чрез табла и драматизации на негови произведения, като работят по групи. Поощрява ги също така да участват в литературни конкурси, на които децата се представят отлично: първо, второ и трето място на общински конкурс, посветен на пчеларството; първо място в национален конкурс ”Златна есен – плодовете на есента”  в гр. Севлиево. Всяка година участват и в националния литературен конкурс в гр. Сливен и така „бавно, но упорито се докосват до вълшебството, наречено книга.“

Следете за още добри практики за развитие на детското четене от учителите и библиотекарите в раздел “Добри практики” в “Зона родители”.

Ако и вие искате да ни разкажете интересни практики за насърчаване на четенето от вашата библиотека или училище, не се колебайте да ни пишете на мейл editors@detskiknigi.com.