Деца предават „Стара хартия за нова книга“ за четвърти пореден път в София

Детският празник „Стара хартия за нова книга“ ще се проведе за четвърти пореден път в София тази неделя, 11 септември. Събитието отново ще протече под надслов „Почисти и прочети“, а децата за поредна година ще имат възможност да научат повече за опазването на природата.

Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – изданието „Ти можеш да спасиш планетата“. Организаторите напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане.

Празникът „Стара хартия за нова книга“ ще започне в 10,30 часа пред Книжен център „Гринуич“ на бул. „Витоша“ 37. Събитието, организирано от ЕКОПАК България АД, Книжен център „Гринуич“ и Столична община, ще продължи през целия ден със забавления за малки и големи. Инициативата ще се проведе под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.

За забавлението и доброто настроение на деца и възрастни на празника ще има екотеатър, целодневна екоработилница, забавни викторини с много подаръци, изпълнения на детски и тийнейджърски вокални и танцови групи.

Ще станат ясни и победителите в конкурса по творческо писане на „Забавното четене“, които тази година трябваше да предизвикат своето въображение и да напишат нов край на едно от емблематичните детски произведения „Пипи Дългото Чорапче“, „Малкият принц“, „Котаракът в чизми“ и „Малката кибритопродавачка“.

Средствата от събраната стара хартия в София и в другите три града на кампанията ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД.

Кампанията „Стара хартия за нова книга“ е подкрепена от издателствата „Хермес“, „Бард“, „Книгомания“, „Фют“, „Егмонт“, „Труд“, „Дамян Яков“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, „Албо груп“. Партньори на инициативата са издателство „Ентусиаст“, „Забавното четене“ и BS Films.

Медийни партньори са NOVA TV, ploshtadslaveikov.com, clubz.bg, dnes.bg, az-deteto.bg, azcheta.com