Деца от Криводол и София се включват в буккросинг с „Пътуващите сандъчета“

Новините за пристигнали „Пътуващи сандъчета“ продължават да ни засипват. „Пътуващо сандъче” №10 вече е в библиотеката в Криводол, а ето какво разказва библиотекарката Светла Петкова за посрещането му от децата:
 
„Днес посрещнахме  „Пътуващо сандъче” №10  на Българската библиотечно-информационна асоциация и Фондация “Детски книги” в читалищната библиотека на НЧ „Н.Й. Вапцаров – 1924” – гр. Криводол. Книжки са за деца от 3 до 15 години. Пътуващото сандъче ще бъде част от всички инициативи на Детският отдел в библиотеката в  продължение на 45 дни. Децата ще имат възможност да прочетат и споделят най-интересното от предложените книжки.
 
Заедно с Хриси, Габи, Тери и Криси подредихме кът и открихме Читателска карта на „Пътуващо сандъче” №10, а първите книги намериха своите верни приятели-читатели. Ще организираме различни прояви и интерактивни занимания за стимулиране на четенето още от най-ранна възраст в детските градини, училищата и читалищните библиотеки от община Криводол.“

 

Светлана Петкова е библиотекар в 39 СОУ „Петър Динеков“, гр. София, и в тяхната библиотека е пристигнало сандъче № 15. Ето и нейните думи:

„Децата очакваха с нетърпение пристигането на книгите, почти всички вече са взети за четене. Ще попълним дневника с отзивите им.“
 

Проект “Пътуващите сандъчета” е инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация. Идеята на проекта е модерни детски книги да пътуват из библиотеките в страната, да бъдат на разположение на читателите за определен период от време, а след това да продължават към следващото населено място, дало своята заявка за получаване на пътуващо сандъче. 

Дарителската акция за набиране на книги бе организирана от фондация “Детски книги”, сайт “Аз чета”, Асоциация “Българска книга” и буккросинг-общността в България. Към акцията се присъедини ИКЕА, дарявайки книгите, набрани от дарителска акция по време на Софийския международен литературен фестивал.