Детективите Агата и Лари: Бенгалската перла

Ако вече сте се срещали с Агата и Лари, знаете колко странни са членовете на рода Мистъри. Докато момчето учи за детектив и е доста разсеяно, братовчедка му Агата е малък гений: умее да изкарва важна информация от тайните чекмеджета в паметта си тогава, когато е най-напечено. Двете деца се движат винаги заедно, когато Лари разследва заплетени случаи и е на път да се провали на детективските изпити.

В първата книга от поредицата – “Загадката на фараона”, двамата пътуват до Египет, разследвайки мистерията на изчезнала плочка с йероглифи. Разгадавайки успешно тайната на изчезналия артефакт, двамата успяват да осигуря на Лари отлична оценка на изпита в “Ай Скул”. Следващото пътешествие обаче никак не изглежда толкова безопасно…

В “Бенгалската перла” двете деца са принудени да разследват изчезването на прочута перла от храма на богинята Кали в Индия. Случаят е безкрайно заплетен, а агент ЛМ14 (Лари) има точно пет дни да се справи с предизвикателството.

Подготвяйки пътуването си, децата се свързват с чичо Реймънд – бъбривец, фотограф и изследовател на бенгалските тигри. Чичо Реймънд живее в Калкута, познава резервата Сундарбан (в който се намира храмът на Кали) като петте си пръста и притежава собствен самолет.

Кацайки на индийска територия, Агата и Лари започват заплетеното разследване, прослушвайки последния телефонен разговор на изчезналия пазител Чандра. Според него детективите трябва да се обърнат към приятеля му Дешпанде – капитан на горската охрана. За нещастие, Дешпанде никак не е от гостоприемните хора, а и за него случаят е сведен до трима заподозрени –  браминът Сангали, двойка испански туристи – джебчии и актьорът Том Чандра, син на пазителя на храма.

Макар и за Дешпанде случаят да е от лесен по-лесен, детективите се заемат да разкрият истината около изчезването на Бенгалската перла. Тайните им проучвания поемат по безлюдни пътеки и водят децата към сензационни открития! Единственият проблем е, че невинен човек е напът да пострада…

Дали Лари ще вземе детективския си изпит или Бенгалската перла ще изчезне безследно в лапите на колекционерите? Въпрос на детективско проучване, което ще започнете съвсем лесно – от първата страница на книгата “Бенгалската перла”!

Поредицата за детективите Агата и Лари е подходяща за по-малките читатели (2.  – 3. клас). Съчетавайки в себе си привлекателността на детективските загадки и по-опростения сюжет, поредицата предлага на малчуганите приятно прекарване в света на книгите без накъсването на сюжета от множество непознати термини. Приятното оформление и шрифтът, съобразен с по-младите читатели, също допринасят за приятното прекарване с поредицата за Агата и Лари в ръка.

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.