Детективи с машина на времето: Смъртоносното багрило

Ким, Юлиан, Леон и котката Кия – детективи с машина на времето – са всеобщи любимци на екипа ни. Техните разследвания на заплетени случаи от миналото, в които децата пътуват до „местопрестъплението“ с тайнствената стая на времето Темпус, предоставят на читателя не само напрегнат сюжет, но и много интересна информация за историческите личности и събития. Искате да научите за смъртта на Тутанкамон, за Клеопатра или кой е подпалвачът на Рим? Вълнувате се от пътешествията на Марко Поло и се чудите как е убит Филип Македонски? Не пропускайте да узнаете с помощта на трите деца и тяхната египетска котка!

Новото приключение на младите детективи – „Смъртоносното багрило“ – отново започва в родния Зибентан. Докато похапват вкусен сладолед, сладкарят Паоло им обяснява за шедьоврите на Микеланджело и за прочутото му творение – фреските в Сикстинската капела, донесли както слава и пари, така и ненавист. Заинтригувани от историята за завистниците, децата решават да посетят прочутия художник в Рим през 1510 г. Невъзможно? Не и с помощта на Темпус – стига да знаеш къде и кога искаш да отидеш!

Попаднали право на моста „Сант Анджело“, децата се отправят към площада пред бъдещата катедрала „Сан Пиетро“ (тогава още в строеж) в търсене на Сикстинската капела. Открили майстор Микеланджело, децата са наети като чираци поради злощастен инцидент, в който част от скелето, използвано от маестрото да рисува под тавана на залата, се срутва и двама от помощниците му са ранени. Но дали случката е нещастен инцидент или някой е „помогнал“ на дървените подпори да се счупят?

Нервният Микеланджело, ядосан от наближаването на крайните срокове и от завистта на Рафаело и Браманте (видни творци и негови конкуренти), приютява децата в къщата си при своя мураторе Лоренцо, за да си отпочинат за следващия напрегнат ден. Младите детективи са твърдо решени да открият дали дъските са срязани и кой стои зад цялата работа. Проучването им протича сравнително гладко и все пак… някой ги следи и знае, че те подозират измамата!

До официалното откриване на част от Сикстинската капела остават броени дни. Микеланджело е нервен и бесен, Рафаело се опитва да отмъкне работата под носа му, а папа Юлий II. (известен като „ужасния папа“) дори удря майстора с жезъл. Кражбата на ценната боя смалтино и на специалната сиена допълнително нажежават обстановката, а уликите водят към конкурента Рафаело! Дали обаче всичко е такова, каквото изглежда? Отровен ли е великият художник и чие пъклено дело е желанието за провал на най-великата от всички фрески? Тези и други невероятни подробности ще ви разкрият Ким, Юлиан, Леон и Кия!

Сикстинската капела се намира в пределите на града-държава Ватикана и в нея се избират папите. Куполът на капелата е изрисуван с невероятно майсторство от Микеланджело Буонароти – един от най-изтъкнатите художници от италианската школа. След сериозни реставрации фреските в Сикстинската капела могат да се видят и днес от посетителите на Рим, решени да затаят дъха си пред изумителното творение на маестрото.

Прочетете за приключенията на детективите в ревютата за убийството на Филип Македонски, пиратът на кралицата, олимпийските игриподпалвачът на РимТутанкамон,викингитемагическия елексирмонголитетайнствения отмъстителДелфийския оракул и фараонката Хатшепсут и много други!

Книгата „Смъртоносното багрило“ е номинирана за наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 и през пролетта ща имате възможност да гласувате за нея, ако умните детективи грабнат сърцата ви!

Автор: Вал Стоева