Десет години „Стара хартия за нова книга“

Предстои десетото юбилейно издание на националната инициатива „Стара хартия за нова книга“. Кампанията, организирана от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“, се провежда под надслов „Почисти и прочети“. Тя е насочена към децата и техните родители, а нейна цел е да обедини грижата за природата с любовта към четенето.

Регламентът на екоинициативата гласи, че всяко дете, довело възрастен придружител с поне 5 кг. стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на инициативата. За всички, които донесат допълнителни 5 кг., е подготвена изненада – специалното издание „Пазители на планетата“. То съдържа факти, активности и съвети за опазване на околната среда – от компостиране и намаляване на употребата на пластмаса до почистване на плажовете и подпомагане на дивия живот. Така в рамките на празничния ден едно дете може да получи до две книги.

Кампанията ще се състои:

в Русе на 11. септември от 10.00 до 13.00 ч. на пл. „Свобода“ (пред хотел „Дунав“).

в Пловдив на 17. септември от 10.00 до 13.00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“.

в София на 18. септември от 10.00 до 19.00 ч. на бул. „Витоша“ 37 (пред Книжен център „Гринуич“). Традиционно софийското издание се провежда под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова и е част от Културния календар на Столична община за 2022 г.

Началото на „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15. септември 2013 г. Организаторите и партньорите на инициативата се обединиха около идеята, че

е важно всяко дете да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към четенето – при това още от най-ранна възраст.

Десетото юбилейно издание на кампанията е с нова визия, която представя удовлетворението от опазването на природата и удоволствието от четенето на книги на малките екоентусиасти. Днес те са заобиколени от спасените от изсичане дървета и се наслаждават на новите знания от детските книги.

За девет години в инициативата са се включили 55 828 деца, предали 296,9 тона хартия и получили 65 770 книги. Така спасените от изсичане дървета наброяват 3860.

– – –

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателство „Ентусиаст“ и фондация „Културни перспективи“.

Каузата е подкрепена от „Албо груп“ и от издателствата „ТРУД“, „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, „Хермес“, „Просвета“, „Artline studios“, „ФЮТ“ и „Златното пате“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, maikomila.bg, azcheta.com, detskiknigi.com, clubz.bg, dnes.bg, az-deteto.bg, az-jenata.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg.