Денят на Свети Валентин

С наближаването на 14 февруари, деня на Свети Валентин, нека се отправим на пътешествие назад във времето и научим повече за сватбените обичаи.

Историята на любовта е съпътствана от различни странни обичаи и ритуали; всъщност, много древни култури са се бояли от любовта, като от чума. За да покажат на Шакира как са изглеждали нещата в действителност, Сам и Джен отлитат назад във времето в 800 година сл.н.е., за да участват в една традиционна готска сватба. В онези времена другарите на младоженеца наистина са били „Рицари на булката“, които са я придружавали до мястото на церемонията, за да не й позволят да избяга; шаферът е изпълнявал ролята на бодигард, който е трябвало да неутрализира евентуалните съперници на младоженеца, които биха могли да се появят на сватбата; а сватбената торта не е била предназначена за ядене, а за да замерват булката с нея. 

И в допълнение към странните сватбени обичаи от миналото, Шакира научава от първо лице, че представата за любовта е създадена от скитащите трубадури; че консервативните викторианци са се научили да флиртуват с помощта на носни кърпички и ветрила; и че много от любовните разпри през 19ти век са се решавали чрез дуел.

Филмът „Разходки във времето – Битки и любов“ можете да гледате по образователния телевизионен канал Da Vinci Learning на 14 февруари 2016 от 17:30.