Децата и технологиите: съвети за родители в дигиталната ера

Децата ни растат в дигитален свят и затова е важно да им помогнем да усвоят здравословни навици за ползване на дигитални технологии и дигитални умения. Родителите играят важна роля в преподаването им.

Американската педиатрична академия формулира няколко препоръки към семействата, които предлагат идеи за справяне с непрекъснато променящия се дигитален свят:

 • Направете си семеен план за използването на средствата за информация

Медиите трябва да ви помагат в рамките на семейните ви ценности и родителски стил. Те могат да обогатят ежедневието ви, когато се използват разумно и подходящо. При неправилна или неразумна употреба могат да изместят много важни дейности, като например общуването лице в лице, времето със семейството, игрите на открито, упражненията, почивката без устройства и съня.

 • Отнасяйте се към електронните устройства и медии като към всичко друго в обкръжението на вашето дете

Насоките за родителите са едни и същи за реалната и за виртуалната среда.

Поставете граници: децата имат нужда от тях и ги очакват.

Запознайте се с приятелите на децата ви: както онлайн, така и реалните.

Информирайте се какви платформи, софтуер и приложения използват вашите деца, какви страници посещават в интернет и какво правят онлайн.

 • Поставете граници и насърчавайте игрите

Както всяка друга дейност, употребата на електронни устройства трябва да бъде в разумни граници. Неструктурираните офлайн игри насърчават творчеството. Превърнете играта без екрани в ежедневен приоритет, особено за най-малките.

 • Не е необходимо децата винаги да са сами пред екрана

Гледайте, играйте и прекарвайте заедно с децата си времето пред екраните – това насърчава общуването, изграждането на връзка и ученето. Изиграйте видеоигра с децата – ще им покажете какво са спортсменството и етикетът на играта. Гледайте забавна програма заедно с тях – ще имате възможност да представите и споделите личния си житейски опит, светоглед и съвети. Недейте само да ги следите онлайн – общувайте с тях, за да разберете какво правят и да станете част от заниманията им.

 • Бъдете за пример за подражание

Учете ги на доброта и добри обноски онлайн. Децата повтарят това, което ни виждат да правим, а не това, което ни чуват да казваме. Ограничете собствената си употреба на дигитални медии. На практика ще бъдете по-достъпни за и свързани с децата, ако повече общувате, прегръщате се и играете с тях, вместо да се взирате в екрана.

 • Осъзнайте стойността на общуването лице в лице

Най-малките деца учат най-добре чрез двупосочна комуникация. Участието им в разговори с друг човек е изключително важно за езиковото развитие. Разговорите могат да са на живо или, при необходимост, под формата на видеоразговор с отсъстващ родител или дядо/баба, които живеят далече. Според проучванията, разговорите подобряват езиковите умения много повече, отколкото пасивното слушане или еднопосочното взаимодействие с екрана.

 • Ограничете употребата на електронни устройства за най-малките членове на семейството

Избягвайте електронните устройства при деца под 18-24 месеца, с изключение на видеоразговорите.

При деца на възраст 18-24 месеца гледайте дигитално съдържание заедно, защото децата се учат от съвместно гледане и обсъждане с вас.

Ограничете употребата на екрани при децата от 2 до 5 г. до 1 час дневно гледане на качествено съдържание.

За малките деца съвместното гледане също е най-добрият вариант. Те учат най-добре, когато повторят на практика наученото от екрана. Например, ако детето ви току-що е научило буквата Д, по-късно можете да я повторите, докато вечеряте или общувате.

 • Създайте пространство без дигитални технологии

Оставете времето за хранене със семейството, семейни и социални събирания и детските стаи без екрани. Спрете телевизора, защото ако го оставите като фон, ще ви пречи да общувате лице в лице с децата.

Зареждайте устройствата през нощта извън стаята на детето, за да не се изкушава да ги използва, вместо да спи. Тези промени подпомагат прекарването на повече време със семейството и създават да имате по-здравословни навици за хранене и по-добър сън.

 • Не използвайте електронните устройства за успокояване на емоции

Електронните устройства могат да бъдат много ефективни за укротяване на децата, но не бива да са единственият начин, по който се научават да се успокояват.

Децата трябва да се научат да разпознават и да се справят със силни емоции, да си измислят занимания против скуката, да се успокояват чрез дишане или обсъждане на възможните решения на даден проблем и да намират други стратегии за канализиране на емоциите.

 • Приложения за деца – подгответе си домашното

Повече от 80 000 приложения са обозначени като образователни, но малко изследвания доказват действителните им ползи. Продуктите, обозначени като „интерактивни“, трябва да изискват повече от „натискане и плъзгане“.

 • Нормално е вашите тийнейджъри да бъдат онлайн

Онлайн връзките са част от нормалното юношеско развитие. Социалните медии помагат на тийнейджърите да изследват и откриват себе си и своето място в света на възрастните.

Уверете се, че вашият тийнейджър се държи подобаващо както в реалния свят, така и онлайн. Напомнете на тийнейджърите, че настройките за поверителност на платформите не правят съдържанието поверително и че снимките, размислите и поведението им онлайн стават част от техния дигитален отпечатък завинаги.

Бъдете на тяхно разположение за общуване и ги уверете, че могат да разчитат на вас, ако имат въпроси или притеснения.

 • Предупредете децата за важността на поверителността, опасностите от онлайн хищници и изпращане на сексуално съдържание (секстинг)

Тийнейджърите трябва да знаят, че веднъж споделили съдържание онлайн с другите, няма да могат да го изтрият напълно, вкл. изпращане на неподходящи изображения. Те вероятно не са наясно или не използват настройки за поверителност. Необходимо е да знаят, че сексуалните насилници често използват социални мрежи, чат стаи, имейли и онлайн игри, за да контактуват с и да използват деца.

 • Запомнете: децата са си деца

Децата ще правят грешки в използването на дигитални медии. Опитайте се да подходите към грешките с разбиране и да ги превърнете в уроци.  Някои неблагоразумия, като секстинг, тормоз или публикуване на уличаващи снимки са предупредителна лампичка за предстоящи проблеми. Родителите трябва внимателно да наблюдават поведението на децата си и при необходимост да търсят професионална помощ.

Средствата за информация и дигиталните устройства са неразделна част от нашия свят днес. Предимствата на тези устройства, при умерено и подходящо използване, могат да са големи.

При все това много проучвания показват, че времето, прекарано в общуване лице в лице със семейството, приятелите и учителите, играе ключова и още по-важна роля за насърчаване на ученето и здравословното развитие на децата. Нека общуването лице в лице е водещо и не го оставяйте да потъва в морето от дигитални медии и технологии.

Превод: Елица Стефанова, доброволец в TimeHeroes.org

Адаптация и редакция: екип на Detskiknigi.com