Дарителска акция „Пътуващите сандъчета“ на 42-рия Панаир на книгата в НДК

Дарителска акция за набиране на детски книги за „Пътуващите сандъчета“ на Българската библиотечно-информационна асоциация ще се проведе в рамките на 42. Софийски международен панаир на книгата от 9 до 14 декември в НДК.

Всеки желаещ може да се включи, като донесе и остави детска книга по негов избор в дарителската кутия на щанда на Асоциация „Българска книга“. Дарените книги трябва да са издадени преди не повече от 15 години, за да не отблъскваме децата от четенето като им предлагаме стари книги, от които самите ние искаме да се отървем. При желание книга за дарение може да бъде закупена и на Панаира, а след това да бъде оставена в специалните дарителски кутии със знак „Пътуващите сандъчета“ на щандовете на издателствата, участващи в акцията, или на щанда на АБК.

Едновременно с акцията в София, детският писател Никола Райков ще помага за събирането на книги за съндъчетата в Стара Загора. Всички жители и гости на града на липите могат да дарят книги за инициативата на коледния щанд на малкото таласъмче, разположен на ет. 3 в мол Галерия Стара Загора, от 9 до 14 декември 2014 г.

В дарителската кампания за “Пътуващи съндъчета” вече се включи и Нов български университет с 30 книги, подбрани с помощта на библиотекарите от страната. Очаква се към инициативата да се присъединят и други организации и партньори.

Всички събрани книги ще бъдат регистрирани в сайта на международната буккросинг общност, www.bookcrossing.com, и ще бъдат настанени в цветни и усмихнати пътуващи сандъчета, които ще обиколят библиотеките в страната.

Детските книги са родени пътешественици! Позволете им да попътуват из страната и да срещнат своите малки читатели!

„Пътуващите сандъчета“ е инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация, насочена към насърчаване на четенето от най-ранна детска възраст. Следвайки добрите практики на немските библиотеки, ББИА подготвя селекция на модерни детски книги и ги изпраща по предварителна заявка за срок от 2 месеца до библиотеките в страната – регионални, градски, читалищни, училищни. „Пътуващите сандъчета“ дават възможност на читателите и от най-малките населени места да се запознаят с новоизлезлите заглавия, като провокира интереса им чрез нестандартната форма, в която са пристигнали и присъстват в библиотеката.

Организиратори на дарителската акция за „Пътуващите сандъчета“ са фондация “Детски книги”, сайтът “Аз чета”, Асоциация “Българска книга” и българската Буккросинг общност. Партньори на инициативата са Читалище.то, Нов български университет и издателства, участващи в книжното изложение в Националния дворец на културата. 

Основната дарителска кутия ще бъде разположена на информационния щанд на Асоциация „Българска книга“.

 

Дарителски кутии ще откриете и на щандовете на издателствата-партньори (по азбучен ред):

„Анубис“/“Булвест“, „Артлайн Студиос“, „Егмонт България“, „Екслибрис“, „ЕМАС“, „Ерго“, „Жанет-45“, „ЖАР-Жанет Аргирова“, „Златното пате“, „Кибеа“, „Кръгозор“, „ПАН“, „Просвета“, „Унискорп“, „ФЮТ“, „Хермес“.