Дамян Дамянов: „Дразня се, когато илюстрациите в детска книга са безумен кич“

Снимка: Надя Кънева

Екипът ни дълбоко вярва, че хубавите илюстрации са съществена част от качествената детска книга и трудът на илюстраторите трябва да бъде високо ценен във всяко отношение. Чрез кампанията „Дни на илюстрованите книги“ насочваме вниманието на възрастни и деца към значението на илюстрацията за добрата детска книга. С поредицата от блиц-интервюта с утвърдени и млади български илюстратори искаме да насочим светлините на сцената към тях и да покажем на читателите, че илюстрациите в детските книги не се появяват сами.

Илюстраторът Дамян Дамянов няма нужда от представяне, защото е добре познат на читателите от всички възрасти покрай илюстрациите му към “Приказки колкото усмивка”, „Любими коледни истории“„Граматика на фантазията“ и „Джелсомино в Страната на лъжците“ на Джани Родари, развлекателно-образователната авторска книжка „Нарисувай ми овца“, пластиките в нетрадиционното издание на „Малкият принц“ (изд. „Сиела“), “Баба праща поздрави и се извинява” на Фредрик Бакман и много други. Ето какво ни сподели Дамян за илюстрациите и детските книги:

Детска книга без илюстрации е като… парк без дървета.

Когато илюстрирам детски книги, най-трудно ми е… да ги завършвам, защото трудно се разделям с неща, които заобичвам.

Дразня се, когато илюстрациите в детска книга са… безумен кич, защото хората масово мислят, че това се харесва на децата.

Харесвам илюстрации, които… карат децата да дорисуват и прерисуват.

В българските детски книги с илюстрации искам да виждам повече… въображение и смелост.

Книгата/произведението, което ме запали по илюстрирането на книги, е… „Приказки по телефона” с илюстрации от Бруно Мунари, както и „Приказки от цял свят” с илюстрации от Александър Александров-Зуши.

Не обичам да рисувам… по начин, по който вече съм рисувал и знам, че мога.

Любимият ми цвят е… Нямам, аз съм художник.

Любимите ми материали за рисуване са: всичко – от акварел и темпера до пластилин и таблет.

А любимите техники? Нямам. Опитвал съм какво ли не и може би никога няма да се уморя да опитвам.

Книгата/произведението, което искам да илюстрирам някога, е Андерсенови приказки, а също и тези на Оскар Уайлд.

Ролята на художника в детските книги е особено трудна – да накара детето да обича книгата.

Като порасна Smile, искам да рисувам като децата.

Вижте отговорите и на Катина Недева и очаквайте още блиц интервюта с родни илюстратори. Не пропускайте да следите и Дни на илюстрованите книги.