Да се запознаем! Малката сова и други нощни животни

Земята е изключително място!

Нашата планета е дом на много живи същества, сред които и на човека. Събитията от началото на годината доказаха, че величавостта, с която живеем, е измамна. За да може животът на всички да продължи в относителна хармония, трябва да започнем да виждаме другите. Да се научим да се съобразяваме с тях и да се надяваме, че не сме прекрачили границата. Наивно е да смятаме, че хармонията между видовете ще се случи някога или ще ни я покажат в училище, или че само учените имат отношение към това. Хубаво е да започнем да разказваме за природата сега, за да могат децата ни да я опознаят и да разберат, че тук всички сме свързани.

Невъзможно е да очакваме любов и респект към нещо непознато, скрито и забулено в загадки. Децата харесват онова, което познават и е близо до тях. Светът на животните изглежда далечен, но всъщност ние имаме много общи неща.

Поредицата „Да се запознаем!“  (изд. „Фют“) показва на децата света на животните. Не просто представя различните животни и фактите за тях, а разказва научнопопулярни приказки. В нея ще откриете книги както за морски обитатели, така и за различни бозайници и птици. Освен интригуващото поднасяне на информацията и неочакваните факти, друг плюс на поредицата е и възможността за диалогично четене

„Малката сова и други нощни животни“ е специална книга, която повежда читателите си в царството на нощта. Дълго време хората избягвали и демонизирали тъмнината,  защото не я познавали. Но след намесата на науката, този страх отстъпва място на откривателството и жаждата за знания. Така те научават какво прави совите великолепни ловци. Разбират какви са светлинките, които се виждат в летния здрач по поляните. Откриват изумителния начин, по който се ориентират прилепите.

В книгата ще откриете и разкази за таралежите, скришните рисове, мъничките гризачи, жабите, дъждовника. Чрез нея децата ще проследят съществуването на нощните обитатели. Хищникът изяжда плячката си, мъжките и женските животни създават потомство, хитрата нощна пеперуда може да бъде нажилена до смърт. Езикът е опростен и достъпен за децата от 4 години нагоре. Разказът върви леко и увлекателно.

Страхотно е, че в самото повествование има въпроси, оцветени в червено, които поставят детето в активна позиция (диалогично четене). Това плавно и ненатрапчиво показва посоката на научното мислене. Всеки въпрос в природата има отговор. Нищо в нея не самоцел, а е подчинено на общия ритъм на живот.

Илюстрациите  са в хармония с езика на изданието. Изображенията са уж реалистични, но някак омекотени и уютни. Цялостното внушение на книгата е, че светът на животните е различен от нашия. Без натрапена приказност и олицетворяване. В същия момент обаче откриваме и много общо – всички искаме в домовете ни да бъде спокойно, никой да не заплашва близките ни и животът около нас да тече в познатия ни ритъм.

„Малката сова и други нощни животни“ показва на децата истинския живот в животинското царство. Авторите са съумели да съчетаят разказването на истории и научната информация в едно. Получила се е „научна приказка“ за загадъчния свят на нощта.

Прочетете и ревюто на Лора Филипова за книгата, както и отзива на Вал Стоева за „Как порастват малките делфини“.

 

Книгите ще откриете в сайта на издателството и в Ozonе.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и да търсим точните книги за Вашето дете.