Да се извиниш по тигърски

Дори на голяма част от възрастните им е трудно да кажат „съжалявам“, а какво ли остава за децата…

Да признаеш, че си оплескал нещата, винаги е доста трудно и крайно неприятно. Защото всеки човек иска да бъде страхотен, идеален, безгрешен. Защото никой не обича да търпи критика. А децата не правят изключение…

И все пак, да се извиниш, когато сгрешиш, е важно. Как да се научим ли? От примера на другите! И като говорим за деца, най-лесно ще почерпим опит от любимите детски герои – Мечо Пух, Прасчо, Тигъра и Зайо.

Мечо Пух и Прасчо решават да посетят Зайо в един прекрасен ден. За да е пълна картинката, към тях по пътя се присъединява и Тигъра. Решени да помогнат на приятеля си в саденето на цветя и моркови, Пух и Прасчо изумено наблюдават как Тигъра… потъпква перфектната градина на Зайо! Естествено, дългоушкото е безкрайно огорчен и разстроен, а Тигъра… Той май нищо не разбира. Е, след затръшнатата под носа му врата, нещата му се изясняват донякъде. Но как се поправя абсолютна каша?

„Много съжалявам“ е малка, но доста полезна книжка. Ако отглеждате щур тигър, който подскача навсякъде и прави непрекъснато бели, покажете му как да поправи стореното. Защото, както и възрастните, децата имат нужда от някой, който да им покаже как да се справят с трудностите – пък бил той и малко глупавичко мече или тигър на райета!

Автор: Вал Стоева