Да разгърнем приключенията!

Детските книги отдавна пленяват не само с текст и история, илюстрации и цветове, но и с ефектни книжни тела, подвижни елементи и какво ли още не. Всички тези „екстри“ насърчават читателите да взаимодействат и изследват. Особено подходящи са за деца, които трудно проявяват търпение да слушат текст или изразяват силно желание да играят с книгите.

Подобна е поредицата разгъващи се книги на изд. „Ракета“, написани от Миа Касани и характерно илюстрирани от Сузи Хамър. Най-новите попълнения в нея са „Космос“ и „Светът на динозаврите“, номинирани за награда Бисерче вълшебно 2024 в категория „Нещотърсачи“.

    

За разлика от онези, които държим в скута си и четем седнали или сгушени в леглото, разгъващите се книги се преглеждат на широко и равно място, например на пода. За това си има причина – в сгънато положение те не се различават от много други издания. В разгънато състояние обаче те приличат на малък килим с размери 80х100 см! Това е и моментът, в който играта може да започне.

Тъй като „Космос“ и „Светът на динозаврите“ са предназначени за малките любознайковци, текстовете в тях са кратки, а информацията – лесно разбираема и достъпна. Отгоре на това, изреченията са заредени с хумор и са написани в рима за още по-голяма увлекателност. От книгите дребосъците ще научат основни факти за космоса и динозаврите, като: колко са планетите в Слънчевата система, с какво пътуваме в космоса, какви небесни тела летят из него, с какво са се хранили динозаврите, колко са били големи, къде са живели.

Текстовете са поставени така, че написаното на всяка страница пояснява току-що разкритата или предстоящата илюстрация. На всяко четвърто разгръщане пък книгата се прегъва в горната си част, което позволява и оформянето на голяма, панорамна картина. Не се безпокойте, за отпечатването е използван достатъчно здрав и твърд картон и книгите могат да издържат много игра и любопитни пръстчета.

Признавам, че у дома повече се хареса „Космос“, вероятно защото илюстрациите на динозаврите са твърде опростени и трудно се различава кой какъв е. Панорамната картина на „Космос“, от друга страна, е също изчистена, но достатъчна откъм детайли, за да създаде първи впечатления и познания. Една добра идея при разглеждането на „Светът на динозаврите“ е да използвате фигурки на праисторическите влечуги. Като поставите фигурата върху съответното изображение, ще създадете по-ясна представа у малчуганите. Що се отнася до „Космос“, можете да покажете разликите между слънцето и луната на небосклона, да обърнете внимание как спътникът ни се променя и др.

Както и да изберете да общувате с книгите, бъдете сигурни, че децата ви ще научат най-важното нещо – да се чете е забавно!