Да полудееш от любов с “Костенурке, костенурке”
13.09.2012

Кое е най-шантавото нещо, което бихте направили от любов? Да подарите цветя, да пеете песен под балкона, да съчинявате стихове? О, хайде де, опитайте по-старателно! Какво ще кажете за лов на костенурки? Ето я и изпитаната рецепта на господин Хопи, герой на Роалд Дал.

Господин Хопи е забавен пенсиониран инженер, който се подвизава в книгата “Костенурке, костенурке” (изд. “Ентусиаст”). Тайно влюбен в своята съседка, той измисля най-шантавия начин да спечели сърцето й. В плана му присъства костенурката Алфи, стотици нейни двойници, специално заклинание за четене наопаки и много силна любов.

В тази книжка сюжетът не е чак толкова заплетен, колкото е в “Чарли и Шоколадовата фабрика” например, но пък изглежда доста по-образователно – разказва се за костенурките, има изобретение, обяснение са няколко специфични термина. И има много от хумора на Роалд Дал! И наистина страхотни илюстрации на Куентин Блейк, много добре вложени типографски на самите страници.

А най-интересното е, че оригиналното заглавие на книгата на английски е ‘Esio Trot’, което е обърнато наопаки ‘Tortoise’, английската дума за “костенурка”. Е, българското заглавие не е направено по този начин, но заигравката я има вътре в книгата.

Автор: Александър Кръстев
FACEBOOK КОМЕНТАРИ

Вашият коментар