Да полудееш от любов с „Костенурке, костенурке“

Кое е най-шантавото нещо, което бихте направили от любов? Да подарите цветя, да пеете песен под балкона, да съчинявате стихове? О, хайде де, опитайте по-старателно! Какво ще кажете за лов на костенурки? Ето, при господин Хопи проработи. Не знаете кой е той? Сега ще ви разкажа, както на мен ми разказа Роалд Дал.

Всъщност, господин Хопи е един много забавен пенсиониран инженер от книгата „Костенурке, костенурке“ на Дал (изд. „Ентусиаст“). Човекът измисля най-шантавия начин да спечели сърцето на своята любима съседка, в която е тайно влюбен от няколко години. И накрая успява, защото е наистина гениален и добър.

Но няма да ви кажа как! Tongue Out

Само ще издам, че накрая си мислех, че горкото костенурче ще бъде изгубено, но се оказва в добрите ръце на нечия дъщеря. (Предполагам именно у дъщерята на Роалд).

В тази книжка сюжетът не е чак толкова заплетен, колкото е в „Чарли и Шоколадовата фабрика“ например, но пък изглежда доста по-образователно – разказва се за костенурките, има изобретение, обяснение са няколко специфични термина. И има много от хумора на Роалд Дал! И наистина страхотни илюстрации на Куентин Блейк, много добре вложени типографски на самите страници.

А най-интересното е, че оригиналното заглавие на книгата на английски е ‘Esio Trot’, което е обърнато наопаки ‘Tortoise’, английската дума за „костенурка“. Е, българското заглавие не е направено по този начин, но заигравката я има вътре в книгата.