Чрез иновации към по-добро и правилно образование

Четвъртата поред конференция на тема „Иновации за по-добро образование” се проведе на 7 април 2016 г. в София. „Моето убеждение е, че носещата конструкция на закона за училищно и предучилищно образование е учителят, тъй като той ще изведе обществото до следващата степен на развитие на страната ни. Данните от последните изследвания в цял свят сочат, че учителската професия става все по-важна и желана. Сигурна съм, че с общи усилия ще намерим аргументи, с които да привлечем повече млади хора в страната ни да се развиват на това поприще и да направят образователната ни система иновативна”, с тези думи вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева откри.

Министър Кунева обяви, че се подготвя  национална програма “Осигуряване на съвременна образователна среда”, която ще помогне за  модернизиране на професионалното образование. Очаква се по нея да бъдат модернизирани 25 професионални гимназии, както и да се създадат условия за експериментална работа на 62 000 ученици и 1750 училища. Целта на програмата е да даде възможност за практическо обучение в реална среда,а предвиденият бюджет за нея е 5.2 млн. лв. В заключение Кунева добави, че въвеждането на иновации в образователната ни система е неин личен политически ангажимент, за който тя полага ежедневна работа.

„От опита който имам, мога да ви гарантирам, че не са много министрите, които да са отворени към иновации, а това е една много важна отправна точка.”, така основателят на иновативното училище „Steve Jobs” в Амстердам, Морис де Хонд поздрави министър Кунева за работата на министерството и програмите, които се инициират. Според него основната цел на училището трябва да бъде подготовка на децата за бъдещето с помощта на съвременните технологии, въз основа на индивидуалните таланти и възможности.

Морис де Хонд сравни сегашната образователна система с поточна линия, която няма как да даде резултати, защото децата не са еднакви, всяко едно има различен талант и се нуждае от индивидуален план. Като пример за ефекта от иновативното начално образование де Хонд посочи подобренията, които се наблюдават при децата с понижена концентрация на вниманието.

Добри практики и положителни примери от промяната в учебните планове споделиха и останалите участници в конференцията.

Директорът на Първо СОУ „Св. Седмочисленици” в гр. Търговище Севдалина Зафирова посочи ползите от проектно-базираното обучение, което залага на значими и интереси теми, провокиращи творчество и инициативност в децата.

Представителят на Англо-американското училище в София, Шари Маршал, представи образа на иновативния учител, който според нея трябва да бъде гъвкав, приспособим, да не спира да учи и да се развива.

Барбара Айзъкс от Montessori St. Nicholas Charity сподели положителния опит от прилагането на методите на Монтесори, в чиято основа е залегнал принципа „учене чрез правене”.

Участниците дискутираха и не по-маловажни теми като промените в училищната среда и как адекватно да се отговори на тях, ролята на технологичния директор в училище, как се управлява иновативно училище и кои са основните стъпки към нова образователна екосистема.

Конференцията „Иновации за по-добро образование” се организира от „Капитал“ и фондация „Америка за България”.