Читателски клубове от мрежата „Бисерче вълшебно“ получиха над 500 нови книги

И тази година фондация „Детски книги” зарадва читателски клубове от цялата страна с над 500 нови книги за деца. Чрез дарителската кампания целим да пробудим интереса към четенето от най-ранна възраст – така адресираме проблема с високия процент функционално неграмотни български ученици и работим по превенцията му. 

Мрежата от читателски клубове „Бисерче вълшебно“ възниква през 2018 г. като съпътстващ  проект на едноименната национална награда за детска книга. Клубовете се създават към учебни заведения, библиотеки и центрове за работа с деца и се ръководят от учители и библиотекари. Движен от визията за едно бъдеще, сътворявано от разсъдливи, инициативни и любознателни млади хора, екипът ни насърчава изграждането на читателски общности и се стреми да подсигури ресурси и материали за дейността им.

Изпращаните заглавия се избират предимно от списъка с номинации за награда „Бисерче вълшебно“. Всеки колет съдържа различна комбинация от селектираните четива, съобразени с възрастта и читателските умения на участниците.

Реакциите на получателите след отварянето на пратките са най-красноречивото доказателство за изначалната обич на децата към книгите. Ето какво споделят ръководителите на част от „бисерните“ читателски клубове:

„Невероятна радост изгря в очите на децата, когато видяха толкова много нови книжки! И моята душа се засити!” – Живка Дункова, ОУ „Св. Апостол Йоан Богослов“, София

„Децата са много щастливи и мотивирани. Четат и в междучасията.” – Калинка Русалова, ОУ „Васил Левски“, Пловдив

„Изключителна изненада за децата от читателския клуб в СУ „Иван Вазов“- Сопот днес беше огромния пакет „ХРАНА ЗА ДУШАТА“. Прекрасни книжки, които с нетърпение започнахме да четем.” – Слава Монева, СУ „Иван Вазов”, Сопот

Част от четящите деца на ОУ „Йордан Йовков“, гр. Варна

Завършваме с цитат от литовския писател Кеститус Каспаравичус, изпратен ни от Рая Петрова, училищния библиотекар на ОУ „Митьо Станев” – Стара Загора:

„А преживявали ли сте друго такова чудо – когато четете книга, книгата да ви чете? Да, разбира се, книгите могат да четат. Те четат по челото, веждите, ъгълчетата на устните ви, когато те се издигат и падат, но преди всичко книгите четат по очите ви. И гледайки в очите ви, те виждат… Е, знаете какво!“

Знаем какво – изумление, любопитство, утеха и най-вече – радост. Същинската причина да продължаваме да свързваме книгите с техните малки читатели.

Снимка на корицата: децата от читателски клуб „Читатели-откриватели“, гр. Пловдив