Чети с отскок чрез TikTok

Врачанската библиотека „Христо Ботев“ открай време се слави с модерния си и нестандартен подход към насърчаването на четенето. След библиобусаподкаста и приключенско-емоционалната работилница, не сме очаквали нищо по-малко от танцувално предизвикателство. И ето че не останахме разочаровани! Инициативата „BookTok – изтанцувай книгата“ увлече децата в ритъма на лятото и ги убеди, че четенето може да събира, разтоварва и радва.

Всеки вторник малките читатели на „Христо Ботев“ раздвижват телата и умовете си заедно. Правилата са прости – прочиташ биографията на любим изпълнител, разучаваш хореографията и превземаш дансинга. Стъпките показва Тоника Тодорова, служител на библиотеката, а видеата грейват в общия канал в Тик Ток. Предизвикателството цели да предложи на децата занимание, близко до тях и подходящо за сезона. С „BookTok“ домът на книгите се утвърждава като извор на достъпна и достоверна информация, но и като място за приятно прекарано време.


„Днес танцуваме нещо като хип-хоп танци. Тик Ток танци.“ – разказва пред екипа на RM TV Дея Тошкова, дейна участничка в инициативата. „Много ми харесват танците, цялата библиотека.“ – допълва Калина Светославова. – „Просто всичко е уникално.“ Докато се наслаждават на движението и заснемането, децата неусетно трупат знания за различни съвременни артисти – от Майкъл Джексън до Хари Стайлс – откриват нови допирни точки и развиват положително отношение към четенето.

„BookTok – изтанцувай книгата“ е част от богатата програма „Лято в библиотеката“ на РБ „Христо Ботев“. 25-и юли бе последната дата за провеждане на заниманието, но повечето запланувани активности продължават и през август. Докато младите буктокъри събират сили за нови подвизи, ние отваряме канала им в Тик Ток, за да се заразим със свежо настроение.

https://www.tiktok.com/@libvratsa/video/7249605497156930843?fbclid=IwAR0Qc1AloKDxJoQm2P9kV6NdofY7hhluX2mwhYjTaLxKbfi9nY_l5eYBEK4

Снимки в статията и на корицата: РБ „Христо Ботев“