Чети с мен в детски кът „Бисерче вълшебно“

На 28.09 в детския кът „Бисерче вълшебно” в Борисовата градина се получи истински празник на четенето и книгите. През целия ден млади читатели, техните родители и всички желаещи слушаха откъси от хубави съвременни детски книги, сред които и много български произведения.

Президентът Росен Плевнелиев се включи в „Часът на Валери Петров” и заедно с децата прочете стихчето-мото на Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно” от Петата приказка на своеобразния й кръстник Валери Петров:

Най-запалените фенове на хитовия Рик Риърдън имаха възможност да чуят ексклузивен откъс от „Кръвта на Олимп”, последната книга от поредицата „Героите на Олимп”, прочетен от самия преводач, Александър Драганов:

На гости на децата дойдоха дори мечето Падингтън и пухкавите мотове, а откъси от модерни детски книги прочетоха телевизионната водеща Ирина Тенчева и актьорът Ивайло Захариев.

Децата имаха възможност да се включат в забавната игра на книжен развален телефон и развихриха творческите си заложби в илюстраторското ателие. Група ученици от Художествената гимназия в София сътвориха впечатляващи рисунки, а всички творби бяха изложени на място. Художникът Дамян Дамянов, чието дела са илюстрациите в „Приказки колкото усмивка“ на Джани Родари, също показа и разказа на децата как се правят илюстрации.

Точно до детския кът бе разположен Големият стол на БНТ и читателите можеха да се снимат на него и да споделят на всеослушание коя и защо е любимата им книга, както и да прочетат откъс от нея. Желаещи да споделят книжните си предпочитания не липсваха през целия ден.

Потокът от ентусиазирани книголюбители от всякакви възрасти в детски кът „Бисерче вълшебно” не секна нито за миг, а всички книги, дарени от българските издатели за инициативата, бързо намериха своите нови читатели.

Вижте тук специалния албум с рисунки на децата в илюстраторския кът и очаквайте специален материал за творбите на талантливите млади художници.