„Червеното е всъщност красиво“ – (без)срамни теми и разговори

Какъв беше вашият сблъсък с „женските теми“? С вашата майка или сестра, дъщеря? Въпросите получиха ли своите отговори? И най-важното – имаше ли срам?

Моят личен опит беше доста травмиращ, което е и причината сега да пиша за „Червеното е всъщност красиво“ на издателство „Дакелче“.

Чрез книгата си Лучия Замоло прави опит да нормализира отношението към менструацията и да прокара път към откритите разговори.

„По този повод искам да дам възможност на онези, които НИКОГА не са имали менструация и никога няма да имат, да съпреживеят това събитие.“

Изглежда странно във време, в което други лични области и теми се дискутират свободно, точно тази да се нуждае от подкрепа и пространство. Всички знаем, че месечните неразположения са спътник на жените вероятно откакто хората съществуват. Нравите, социалните норми и, защо пък не, стремежът към красота и съвършенство, все пак оказват влиянието си. Така че и днес менструацията непременно се крие, а момичетата и жените се чувстват длъжни да преминават през тези дни, сякаш нищо не се случва и сякаш не усещат тялото си по-различно, а емоциите си – като клокочещ вулкан.

„Освен това, оттук следва изводът, че ако все пак на панталона ми се появи петно, то аз очевидно съм абсолютно некадърна и сбъркана…“

Кратките обяснения, получавани в часовете по биология, също са твърде схематични, представящи жената като орган, който работи по конкретно зададен режим. Разбира се, нито дума за нейните преживявания и чувства. И на вас ли ви се струва, че това не е достатъчно?

„Червеното е всъщност красиво“ първо отправя поглед назад, за да разкрие различни поверия и мисли за менструацията и жените по време на този месечен период.

След това предоставя простичко и разбираемо обяснение за това какво се случва в тялото, от къде идва месечното кръвотечение и какво да очаква едно момиче, докато то премине.

Накрая предлага и някои идеи, с чиято помощ тези дни да станат по-леки.

Илюстрациите в книгата са експресивни, изключително допълващи и отразяващи текста! Дело на самата Лучия Замоло, те печелят и наградата Serafina. А оформлението на книгата е подобно на момичешки дневник и това я прави още по-лична.

Книгата не е идеална, вероятно могат да се включат още много факти, възможности, обяснения и комични елементи. Но отваря врата към споделянето, разбирането, подкрепата и разговора. И напомня на всички момичета, че червеното е красиво, защото означава живот!

„Затова, обичай себе си и другите!“

Вземете книгата с код DK19 от

Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.