Бърчет и Воглър: „Да пишеш за деца е фантастично!“

Поредицата за „Сам Силвър, тайният пират“ е резултат от съвместната работа на две авторки – Джан Бърчет и Сара Воглър. Техният писателски тандем работи отлично вече над 16 години и има зад гърба си повече от 150 детски книги. Джан живее в Есекс, а Сара в Лондон, но и двете имат котки за домашни любимци. Какви са били като деца и забавно ли е да пишеш детски книги за пирати, можете да научите от интервюто с тях.

Като дете

Джан: … имах доста развинтено въображение. Баща ми казваше, че мога да повярвам в 10 невъзможни неща преди закуска. Бях доста приказлива и ме наказваха за това в училище.

Сара: … потънала в книгите и не чувах, когато ме викаха.

Играех на…

Джан: …игри, в които се преструваш на някой друг. С приятелите на детската площадка играехме „серийни“ игри, в които историята се развиваше по няколко дни. Много съжалявах, когато стигнахме до единадесета серия и те не поискаха да играем повече!

Сара: … кукли със сестра ми и игри, в които се преструваш на някой друг, с брат ми. Бях медицинска сестра, превързвах кукли и мечета часове наред. В училище играехме фентъзи игри – седмици наред разигравахме Доктор Кой.

Като дете не ми разрешаваха

Джан: … да карам колело на улицата.

Сара: … да ходя на партита с ангорска жилетка.

Като дете исках да стана

Джан: … учителка или актриса. Станах учителка.

Сара: … учителка или медицинска сестра. Станах медицинска сестра.

Не обичах да ям

Джан: … риба.

Сара: … много неща – бях злояда!

Мечтаех

Джан: … вероятно за десет невъзможни неща преди закуска!

Сара: … за повече братчета и сестричета. А вече бяхме четири деца!

Четяхме… и двете четяхме много книги на Инид Блайтън.

Ако можехме да пътуваме във времето, щяхме да отидем ванглийския двор по времето на крал Хенри VIII или кралица Елизабет I, тъй като сме писали криминални загадки за онези времена. Сега пък пишем поредица наречена Spy Master (Майстор шпионин) за едно момче в двора на крал Хенри VIII и такова пътуване би ни било много полезно.

Книгата, която най-много мразех е… не си спомняме да сме мразили някоя книга.

Любимата ми детска книга е…

Джан: Мечо Пух от А.А. Милн.

Сара: … всичко от Пол Дженингс.

Да пишеш за деца е… фантастично, все едно живееш в различен свят всеки ден.

Най-странното нещо, което ни е казвал фен… едно момченце било много развълнувано, че ще се срещне с истински автори (authors) и казало на майка си, че „в училище ще идват сираци (orphans)“!*

Веднъж казахме на цял клас, че са много добри в писането на истории  и ако ги посетим след 10 години, всички ще са станали писатели. Тогава от задните чинове се чу глас: „Ама вие дотогава ще сте умрели!“

Electric Shock

Най-хубавото на пиратския живот еда намериш съкровище. А най-ужасното трябва да е миризмата. Не смятаме, че пиратите са се миели много-много.

Най-страшният пират на всички времена според нас е… Черната брада. Но любимата ни пиратска история е за екипаж, който откраднал ром и барут. Напили се с рома и отишли да се полюбуват на барута, държейки свещи. БУУУМ!

Hit with Brick

Най-трудното в писането на детски книги за пирати е… да не допускаш фактически грешки за корабите от 1706 година. А най-приятната е да научаваме колко много нашите читатели обичат да четат за Сам и неговите приключения.

Какво бихте казали на българските читатели?

Радваме се, че четете нашите книги за Сам Силвър. Смятаме, че четенето е едно от най-важните умения, които можете да овладеете – и освен това е много забавно! Продължавайте да четете!

* На английски думите authors и orphans имат близко звучене и е лесно да бъде чута едната вместо другата.

Интервюто взе: Лора Филипова

Поредицата „Сам Силвър, тайният пират“ на Джан Бърчет и Сара Воглър е част от кампанията „Читателска щафета 4: Ловци на приключения“. Не пропускайте да се включите в щафетата, да грабнете колекционерски значки и да участвате в томболата за комплекти с книги, електронен четец за книги и таблет, предоставени от Ozone.bg!