Борбата срещу злото продължава в „Мина и магията за предсказание“

След първото шеметно пътуване и приключения в Горната земя в „Мина, магиите и бялата стъкленица“, Мина и близнаците Янил и Китан са отново са се върнали в училището за надарени деца „Седем музи” в Балчик, но определено не ги свърта на едно място. Децата имат проблеми с училищно насилие. Бащата на Мина, Бран, е изчезнал, и момичето няма търпение да тръгне да го търси. Черният господар на Горната земя, Сомор, събира войски за нова война срещу нашите приятели и техните съюзници.

А когато силите на доброто изглеждат обречени и хората са отчаяни, какво е нужно за повдигане на духа им? Магия за предсказание, която да им покаже щастливото и спокойно бъдеще на живот без злото. Единствено Мина би могла да я направи, затова Сомор е по петите й.

По традиция Кошът, своенравното превозно средство до Горната земя, се появява няколко дни преди Коледа на рождения ден на Мина и отвежда нея, приятелите й и някои неочаквани пътници в Зелените господарства. Приготовленията за войната срещу Сомор текат с пълна пара – Бялата крепост е готова, а Янил, Китан, Ренко, Вербена, Мали, Демира и Миси се отправят на мисии за привличане на съюзници. Мина предприема рисковано пътуване, а денят на решителния сблъсък с Мрачния цар наближава.

„Мина и магията за предсказание” (изд. MBG Books) е вълнуващо продължение на приключенията, в които се оказа забъркана малката бояра (изключително силна магьосница) в първата част от трилогията за Горната земя. Има битката на живот и смърт за Бялата крепост, предателства, съюзничества и истинска смелост. Съдбата на света виси на косъм, а тайнственото господарство Бълга може да наклони везните. Противопоставяйки се на злото в лицето на Сомор и Мина, и Ренко, че и вечно спорещите Янил и Китан, подлагат на изпитание силите си, изправят пред своите демони, порастват по трудния начин и научават какви са всъщност и на какво са способни.

Подобно на героинята си Мина, Весела Фламбурари е голяма магьосница на думите. Умението й да хваща неродените думи и да ги реди в омагьосващи броеници е безспорно. Премеждията на малката бояра и компания приковават читателите към книгата до края, но същевременно елегантно посяват семенцата на идеите за добро и зло. Какво друго, ако не чиста магия, са и вплетените в текста кратки приказки, разказани в духа на народната ни традиция, в които шестват старчето с дълга предълга брада, момичето с рибя опашка, жената с крилатата риза и юначето с пламтящи очи и ни разкриват житейски мъдрости. Зловещо магически са и черчовеците – слугите на Мрачния цар. Тези бивши хора, принудително лишени от чувства, сърце, душа, са впечатляващи и въздействащи фигури, които ще ви преследват в мислите дълго след последната страница на книгата. Затова, докато чакаме финала на тази първокласна фентъзи трилогия, нека си пожелаем магията да ни пази, както пази себе си!

На 12 и 13 декември от 10 до 14 часа Весела Фламбурари ще раздава автографи на щанд 213 (MBG Books) на 43-тия Софийски международен панаир на книгата.

Автор: Лора Филипова