Български празници и обичаи

Не уроците и проповедите, не назидателните поучения – онова, което е съхранило българския дух през вековете, са обичаите. Традиционните празници и свързаните с тях ритуали са били важна част от бита на българина. Днес българското се свързва с развяването на трибагреници, танцуването на хорà и носенето на дрехи с шевици, но малко са онези, които познават българския празничен календар. А традициите се съхраняват и предават на децата тогава, когато познаваш добре историята, преданията, вярванията.

„Български празници и обичаи“ от д.ф.н. Лилия Старева (изд. „Софтпрес“) е книга за всеки дом. Това е изписано върху корицата, но при преглед на изданието читателят се убеждава сам в истинността на твърдението. Организирана като годишен календар, книгата предлага кратка, точна и ясна информация за всеки празник от българския календар, подредена по дати. В подзаглавие е посочено кой празнува имен ден, а в основния текст съставителката извежда любопитна информация за празника – с какво се свързва, каква е ролята му в празничния календар, защо е бил важен за старите българи. Особено интересна е рубриката „Как празнуваме“, в която са изброени характерни ритуали.

На някои от празниците се е отдавало особено значение при предсказанията. Каква ще бъде годината? Ще бъдат ли здрави стопаните? Ще има ли берекет? Ще се задомят ли момите? Човешкото желание да провидим напред в бъдещето съществува и днес, затова Лилия Старева е извела при важните празници от календара, свързани с гаданията, рубрика „Пожелания и предсказания“. Там всеки може да открие интересни идеи, които да опита с децата си.

Полезна за всяка домакиня е и рубриката „Трапезата“ – в нея са изброени характерни за дадения празник ястия, а в раздел „Рецепти за празничната трапеза“ има указания, по които да бъдат приготвени вкусни български гозби като клин чорба, печена бобена лютика, пролетна манджица „Да се фанеш за зелено“, редица ястия с месо и риба, колбаси и суджуци, баници и бухтички, десерти. Особено внимание в раздела с рецепти е обърнато на хляба – има идеи за прясна пита, боговица, колачета, няколко вида козунак.

За разлика от други издания, посветени на българския празничен календар, в които подвижните празници са поместени в основния календар, в книгата на Лилия Старева те са изнесени в отделен раздел.

Вместо точна дата, подвижният календар се ръководи от Великден и празниците са обозначени така: „7 седмици преди Великден“ (Сирница), „След Сирница“, „Събота преди Страстната седмица“ (Лазаровден) и т.н. Подобно разделение помага за по-доброто осмисляне на подвижните празници и предлага любопитна информация, например:

Черен петък

Ако жените се решат или мият косите си в петъка от Тодоровата неделя, ще оглушеят, ще ги боли глава, може и да полудеят. Отново никаква женска работа – прежда да не се преде, дреха да не се крои.

„Български празници и обичаи“ от д.ф.н. Лилия Старева (изд. „Софтпрес“) е издание, което всеки родител би трябвало да притежава и познава. Освен за спазване на традициите, четивото е чудесна отправна точка за разговори с децата и въвеждането им в богатия свят на българските празници.

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.