Бисерчета от Кърджали се срещнаха с Никола Райков

Като част от своето „бисерно“ турне писателят Никола Райков гостува на учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Кърджали на 6 октомври 2016 г. Срещата с писателя, заедно с комплекта книги на стойност 200 лв., е заслужената награда на учениците от 3 „б” клас за реализираната оригинална посланическа кампания за насърчаване на четенето и популяризиране на наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно”.

Гости на събитието бяха представители на Регионално управление на образованието – Кърджали, община Кърджали и директорът на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”, Лиляна Янкова. В началото на срещата писателят Никола Райков прочете специален поздрав за учениците от 3 „б” клас от Валентина Стоева – председател на Съвета на фондация „Детски книги” и главен редактор на сайта detskiknigi.com.

По време на срещата Никола Райков представи своите книги, героите в тях и приключенията им. По един вълнуващ и интересен начин той разказа за последната си книга „Добросъците”, с което завладя децата. Заваляха безброй въпроси към него – за книгите, за героите в книгите, как се става писател, чел ли е много книги като дете, защо се връща от Америка и т.н., и т.н. Никола Райков отговори на всеки един въпрос и разказа за предстоящата поява на компютърна игра за приключенията на известния му герой – таласъмчето. Последваха разглеждане на интересните и първи по рода си приказки-игри „Голямото приключение на малкото таласъмче“, „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“ и „Добросъците”, автографи, снимки и много детски усмивки.

Гостите поздравиха и отправиха пожелания към учениците и техните учители. Представителят на Община Кърджали, Нели Попова, връчи на класния ръководител на 3 „б” клас книги за всяко дете от класа със специално послание от кмета инж. Хасан Азис:

Скъпо дете, поздравявам те за избора да бъдеш посланик на кампания за насърчаване на четенето и читател с мнение! Книгите са най-тихите и най-верните приятели. Те са най-откритите и най-мъдрите съветници и в същото време най-търпеливите учители. Желаем ти да продължиш да четеш, винаги да имаш избор и да не спираш да вярваш в доброто!”

Госпожа Кротнева от РУО – Кърджали връчи на децата грамота за предани почитатели и верни приятели на книгите. Директорът на училището поздрави учениците и техния гост и им пожела да продължават да бъдат активни читатели и приятели на книгите и словото.

Срещата с писателя бе много вълнуваща и интересна и се превърна в своеобразен празник на четенето и любовта към книгата! Празник, на който всички заедно дадоха старт на Национална седмица на четенето в училището. А активните бисерчета от 3 „б” клас призоваха всички деца да се включат в поредното книжно предизвикателство „Читателска щафета 5: Патилански приключения” и отправиха хорово своето послание към всички: „Децата, които четат, успяват и са бъдещето на България.”