Библиотека в детската градина – мисия възможна

Неведнъж сме ви развеждали из училищните библиотеки в страната. Отскачали сме до Попово, Пловдив, Силистра, надниквали сме в СУ „Акад. М. Арнаудов“ и СУ „Акад. К. Тимирязев“ в София. Но библиотеките в детските градини намираме за особено специални. Затова с удоволствие ви каним в ДГ „Детски рай“ – единствената старозагорска детска градина с лична библиотека.

Проектът за собствена библиотека води началото си от 2018 година. С инициативата „Дари книга“ първите 164 екземпляра започват своето шествие от ръка на ръка. На 2. април 2019, Деня на детската книга, библиотечният фонд вече наброява 400 единици. Библиотеката на „Детски рай“ е създадена по всички правила – с азбучен каталог, заемни картони и кът за нови попълнения. Интересна е т.нар. „Полица на автографите“ с послания, оставени от гостуващи автори.

На церемонията по откриването на библиотеката проф. Петър Петров от Тракийския университет споделя:

„Виждам наченки на един град, в който има колективен интелект – подкрепа на община, на висше училище, на културен институт, на обществеността.”

Действително, библиотеката на ДГ „Детски рай“ е плод на съвместните усилия на много хора. Създаването й е приветствано от общината, подпомогнато от градската библиотека „Родина“, а 90% от постъпилите заглавия са дарени от родители. Персоналът е активно въвлечен в достигането на книгите до децата, отговаря и за администрирането на самата библиотека. Книгите се заемат за обсъждане в клас, а и за четене у дома, и могат да бъдат избрани както от възрастните, така и от децата.

Пред екипа на БТА директорката, Силвия Стоянова, изтъква:

,,Любовта към книгите се заражда още в най-крехките детски години, когато любопитните малчугани са жадни за знания и приключения.“

За да поощри откривателския дух на децата и техния интерес към книгите, „Детски рай“ участва в различни формати – кани писатели, библиотекари и родители, включва се в маратона „Четяща Стара Загора“. Сред актуалните проекти е така нареченият „Приказки от раклата на баба“. Детската градина купува автентична старовремска ракла и я пълни с книги. По тях (а и по други истории) малките читатели правят драматизации и си организират истински празници.

На десети май 2023 г. раклата се разтвори за пореден път, за да пропусне щипка мъдрост, радост и вдъхновение. Онова, което приказките (и книгите като цяло) умеят най-добре.

Ако темата за четенето в детската градина е важна за вас, запознайте се с инициативата „Библиотека в детската градина“, почерпете от опита на двуезичната ДГ „The Castle“ и прегледайте нашето Ръководство за родителско четене в детската градина.

Снимки: сайтовете на библиотека „Родина“ и ДГ „Детски рай“