Библиотека „Славейче“: приказки за кучета

След историите на библиотека „Славейче“ (изд. ФЮТ) за динозаврите и животните, днес в нашия парад ще дефилират кучетата.

Както и останалите малки сладки книжки от поредицата, „Приказки за кучета“ не прави изключение. Освен трите интересни истории с едър шрифт, подходящ за неуверените читатели, книгата съдържа и множество игри, показващи доколко младите читатели са прочели текста с разбиране.

Историята за Ник и кучето му Спрайт е белязана от почти провалено състезание за кучета, един лош престъпник и изчезнала златна купа. Момчето и неговият най-добър приятел потеглят към престижното състезание за кучета, на което Спрайт има шанс да се представи успешно, макар и да се състезава с лейди Фифи Бонбончето. За съжаление, докато се придвижват към парка, един доста гаден тип настъпва Спрайт по лапичката. Ще успее ли кучето изобщо да покаже качествата си с навехната лапа? А къде е златната купа за победителя в състезанието? Действието се развива светкавично и младите читатели ще усетят тръпката от напрежението.

Ако Спрайт и Ник се справят с доста трудната ситуация, в която изпадат, какво ще кажете за Брин и сина му Тич? Те са планински овчарски кучета, но докато бащата Брин е окичен с медали и се справя страхотно с грижата за овцете, то Тич няма този късмет. Силно разочаровано от неуспехите си, младото куче си мечтае да следва примера на баща си. Но понякога се случва и най-добрите да изпаднат в беда. Нещастие сполетява бащата Брин и стопанина му Оуен, пропаднали в дълбока дупка в непрогледната мъгла. На младия Тич се пада задачата бързо да намери начин да ги спаси…

Загложди ли ви любопитството вече? Тогава ще нажежа още обстановката, като ви разкажа и за героите от третата кучешка история – господин Тайк и неговите животни от приюта за бездомни кучета. Г-н Тайк е възрастен и мил господин, отглеждащ кучета, събрани от улицата. Бедните нещастни и тъжни животинки успяват да намерят храна, подслон и най-вече обич в къщичката на възрастния човек. Но липсата на пари е гадна работа и се налага г-н Тайк да продаде къщичката с приюта и да се раздели с кучетата. На негово място се настаняват твърде неприятните Уинк и Худ – жена и мъж крадци. Изпечените мошеници затварят малките  кучета в клетка и започват да кроят пъклените си планове. Без кръчмаря обаче!

И трите истории от книжката се четат лесно и са увлекателни. Игрите след всяка приказка тренират уменията за разбиране на текста, предлагайки минутки на страхотно забавление и лутане из лабиринтите на кучешките истории на библиотека „Славейче“.

Вземете книгата с код с кауза DK19 от Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg. Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.