Рамона се тревожи за баща си

През един топъл септемврийски следобед Рамона се занимава с коледния списък на подаръците, които иска да получи. Двете със сестра й с нетърпение очакват родителите им да ги заведат на вечеря в любимото им заведение. Баща им, обаче, се връща с лоша новина у дома – уволнен е от работа. Сега не само вечерята навън, но и целият живот на семейството ще се промени. Котаракът Пики ще трябва да свикне с по-евтината котешка храна, а мисис Куимби работи до късно вечер, за да печели повече пари.

В началото на Рамона й се струва забавно да си има татко на разположение, но той е постоянно угрижен. Дори не може да я изведе на разходка, защото дежури до телефона в очакване някой да му се обади за работа. Настроението му не се подобрява от кампанията срещу пушенето му, която подемат загрижените за здравето му Рамона и сестра й Бийзъс.

Междувременно и Рамона си има достатъчно грижи. Тъкмо да се почувства „сладка и прекрасна“, и ще изтресе някоя глупост на учителката или ще оплете косата си в бодили. Безвкусната храна, която ядат вкъщи, или безкрайните тиквени пайове не са най-голямата беда. Най-много от всичко Рамона се притеснява дали родителите й не са престанали да я обичат. Тя мечтае да усети отново сигурността на едно щастливо семейство, каквото са били доскоро.

Забавното и сериозното се редуват точно както в живота. Бевърли Клиъри чудесно представя колебанията в самочувствието на децата, колко са зависими и раними от привидно дребни неща, как изведнъж грейват от едно одобрително намигване и похвала. Заради едно такова намигване от баща си можеш да изтърпиш всичко! Дори да си мълчалива овца в стар халат вместо костюм, когато семейството ти е задружно и родителите ти те обичат, това пак ще е най-хубавата Коледа!