Барбароните на лов за перли

Барбароните на Анет Тизон и Талас Тейлър са познати на голяма част от родителите. Днешните малчугани вече също могат да им се насладят, като проследят различните истории от барбаронския свят, донесени на българския книжен пазар от изд. „ФЮТ“. Поредицата е част от проект „Експериментът“ и с 3-годишния Дàниел четем (по мнооого пъти) всяка от историите. В момента на дневен ред са „Перлите“.

Барбарела обича да се кипри, а в списъка й с желани бижута фигурира перлен гердан. Класическото бижу, както всяка майка знае, се изработва от перли, скрити в бисерните миди. Татко Барба решава да изпълни желанието на дъщеря си и барбароните се захващат с подготовка за пътуване до онова море, в което се срещат ценните бисерчета.

Какво е необходимо за пътуването?

  • 1 бр. кораб, дървен, с трюм, палуба, мачти и всички други необходими части. Фигурата на носа днес бихме вписали в графа „екстри“, обаче Барбалячо се заема тъкмо с нейната изработка;
  • умения за връзване на морски възли – трудна задача, в която всеки се справя както може.
  • попътен вятър – той не зависи от барбароните, но съдбата е на страната на Барбарела и героите успяват да отплават.

Как се събират перли?

  • трябва да си набавите специално приспособление (като подводна камера) и да сте подготвени за среща с морски хищници;
  • вземете 1 бр. Татко Барба и 1 бр. Мама Барба за прогонване на акули и октоподи – вършат страхотна работа;
  • когато откриете бисерните миди, съберете перличките и ги поставете в торбичка;
  • предайте ги на капризната Барбарела и се молете да ги одобри.

„Перлите“ е наглед мъничка книжка, която предлага на родителя безброй възможности да запознае детето си с живота под морската повърхност. Илюстрациите разширяват темата до неподозирани дълбини и, според интересите на малчугана, възрастният може да говори за корабостроене и корабоплаване, география (къде се срещат бисерните миди), флора и фауна, метеорология и др.

Тъй като заглавието на книгата съвпада с името на Награда „Бисерче вълшебно“, веднага се сетих, че много от децата, които посещавам по тази кампания, не знаят какво е бисер. Затова използвах възможността да разкажа на малкия Дани повече за бисерните миди, перлите, акулите, октоподите, актиниите и коралите. Показах перли и корали нагледно, а накрая малкият слушател заспа с рапан в ръка, в опит да чуе шума на морето.

Автор: Вал Стоева