България се включва в годишната среща на Европейската мрежа за грамотност

Валентина Стоева, председател на фондация „Детски книги“ и фондация „Четене“, ще участва в годишната среща на EURead, която ще се проведе в периода 3.-4. юни 2024 г. в Атина, Гърция. Заедно с представители на организации от над 15 държави, тя ще разисква важни теми, свързани с проблемите в сферата на грамотността в Европа.

Нивата на грамотност драстично намаляват сред всички възрастови групи в Европа. В навечерието на изборите за Европейски парламент през 2024 г. EURead – европейската мрежа от организации, насърчаващи четенето и грамотността – призовава всички европейски политици да подкрепят развитието на силно грамотно общество, което може да гарантира запазването на основните демократични ценности и изпълнението на Целите за устойчиво развитие.

На 3. и 4. юни 2024 г. Атина ще бъде домакин на тазгодишната обща среща на EURead, която ще се проведе под мотото „Насърчаване на грамотността в променящия се свят“. Събитието ще събере водещи експерти от повече от 15 държави, специализирани в грамотността, насърчаването на четенето, образованието, издателската дейност и комуникациите.

Сред участниците ще бъдат членове на борда на EURead, включително д-р Йорг Ф. Маас, изпълнителен директор на Stiftung Lesen (Германия), Даяна Джералд, изпълнителен директор на Book Trust (Обединеното кралство), Херлийн ван Дален, изпълнителен директор на Stichting Lezen (Нидерландия) и др.

По време на форума участниците ще обменят опит за действащи проекти за насърчаване на четенето. Те ще обсъдят ефектите от новите медии и ще търсят стратегии и пътища, за да гарантират, че четенето е в дневния ред на политиците както на европейско, така и на национално ниво.

 „Насърчаването на четенето е от изключителна важност в днешния свят и никога не е било толкова необходимо: проучвания като PISA показват, че уменията за четене намаляват драстично и липсата на квалифицирана работна ръка възпира развитието на икономиките в Европа и други части на света. Предстоящата годишна обща среща на EURead в Гърция ще подчертае, че икономическият растеж, индивидуалното благосъстояние и социалната интеграция са постижими само ако инвестираме повече в образование, четене и грамотност. В навечерието на предстоящите европейски избори през 2024 г. EURead и неговите членове ще се погрижат насърчаването на четенето да е от ключово значение за бъдещето на Европа и всички граждани…“ – каза д-р Йорг Ф. Маас, председател на EURead.

Срещите ще бъдат открити от Бетина Венцел, директор на Гьоте институт – Атина, Катарина Барли, вицепрезидент на Европейския парламент, и Андрю Кей, главен изпълнителен директор на World Literacy Foundation.

След общото събрание членовете на EURead ще участват в отворения форум „Грамотност и демокрация в ерата на технологиите и информацията: факти, предизвикателства, стратегии“, организиран на 4. юни 2024 г. от EURead, Гьоте институт – Атина и Diavazontas Megalono. Те ще очертаят обезсърчаващите предизвикателства, пред които са изправени нашите общества, и как те трябва да бъдат преодолени в името на защитата на демократичните принципи. Сред лекторите са проф. Адриаан ван дер Веел (Лайденски университет, Нидерландия), проф. Венеция Апостолиду (Аристотелов университет в Солун), Марк Ламбърт (Scottish Book Trust, Великобритания). Чрез специално видео ще се включи и Андреас Шлайхер – директор на дирекция „Образование и умения“, ОИСР.

Можете да следите събитията в LinkedIn, като използвате хаштага #EURread.

Относно EURead:

Основана през 2000 г., EURead е консорциум от 34 организации от 23 европейски страни, които непрекъснато обменят знания и опит за разработване на идеи и стратегии, насочени към насърчаване на четенето. Мрежата включва някои от най-влиятелните организации, посветени на грамотността и четенето, като Stiftung Lesen, Stichting Lezen, Book Trust, The Scottish Book Trust, Federation of European Publishers, The Finnish Reading Center, а в България „Детски книги“ Фондация

Сред реализираните инициативи и проекти на мрежата са кампанията „Европа чете” за насърчаване на грамотността, Глобалната мрежа за подаряване на книги в ранна възраст, Мрежата на изследователите; участие в панели, посветени на проблемите на четенето, функционалната и медийната грамотност на панаирите на книгата в Болоня и Франкфурт, както и участие в конференциите на Европейската комисия за първия и втория „Ден на европейските автори“.