Български писатели и поети се включват в четвъртия „Поход на книгите”

Ежегодната национална кампания за насърчаване на четенето сред най-малките – „Походът на книгите”, организиран от Асоциация Българска книга”, по традиция ще стартира официално на 2 април, Международния ден на детската книгата и рождена дата на Ханс Кристиан Андерсен. Началото ще бъде дадено в 11 ч. в Детско-юношеския отдел на Столичната библиотека, под патронажа на кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова.

Тази година за пръв път „посланици” на кампанията ще са само български писатели и поети. Те ще гостуват в 12 детски градини и 15 училища в София и заедно с децата ще прочетат откъси от любимите си детски книги. През първата седмица в кампанията ще се включат Белослава Димитрова, Благовеста Пугьова, Иван Христов, Кристин Димитрова, Петя Кокудева, Радостина Николова, Радослав Чичев и Теодора Димова.

Инициативата „Походът на книгите” е провокирана от редици негативни тенденции в грамотността на българските деца, отразени в различни изследвания през последните години, затова част от Похода са събития, ангажирани с ограмотяването и стимулирането на четенето сред децата. В рамките на „Походът на книгите” ще продължи и инициативата „Бисерче вълшебно”. Повече за наградата можете да намерите на сайта www.biserche.com.

До момента в „Походът на книгите” са участвали над 150 детски градини и училища и близо 200 известни личности, сред които актьори, музиканти, режисьори, политици, спортисти, журналисти и др. Всяка детска градина и училище, станали част от Кампанията се превръща в „Крепост на книгата”, със заслуги към каузата за стимулиране на четенето сред децата.

Кампанията ще завърши на 23 април, Световeн ден на книгата и авторското право, когато ще бъдат връчени и годишните награди на АБК „Рицар на книгата”.

Организатори на националната кампания „Походът на книгите” са Асоциация ”Българска книга” и Българска библиотечно-информационна асоциация.

Събитието се реализира благодарение на партньорството на Столична община, Министерство на образованието  и науката, Столична библиотека, Център за научни изследвания и информация „Х. К. Андерсен” в СУ „Св. Климент Охридски”,  Детски книги, „Аз чета”.