Български исторически паметници: научи и оцвети

Патриотичното образование е все по-често засягана тема в обществените дебати. В опитите да възпитат децата си като достойни българи, родителите залагат на развяването на трибагреници, обучението по народни танци и снимките с портрети на будители. И точно така пропускат най-важната стъпка – предлагането на основополагащи знания за изумителните постижения на предците ни, за историческата обстановка, в която са се развивали тези успехи.

Освен чрез устните разкази и прочита на адаптирани за деца исторически сведения, възпитанието в родолюбие може да става и през играта. Добър помощник в това начинание е книгата “Български исторически паметници: научи и оцвети” (изд. “Софтпрес”). В нея съставителите Гергана и Радослав Доневи са събрали 15 емблематични исторически паметници, чиято история отключва множество теми за разговор с децата относно богатата ни история и култура.

На всеки от 15-те разтвора ще откриете информация за избрания обект, негова цветна илюстрация и картинка за оцветяване, както и местоположението му на картата на България. Сред подбраните обекти са: Рилски манастир, резерват “Старинен Пловдив”, катедралния храм “Св. Александър Невски”, Боженци, Етър, Копривщица, Жеравна, дворец “Евксиноград” и други.

Ето какво пише в информацията за храм-паметник “Шипка”:

“След края на Руско-турската война от 1877-1878 година в България са издигнати стотици паметници в знак на благодарност към загиналите руски воини и български опълченци, спомогнали за освобождението на страната. Но сред тях безспорно се откроява храм-паметник “Шипка” (познат още като храм-паметник “Рождество Христово”), открит тържествено през 1902 година в чест на 25-годишнината от битката при прохода Шипка…

 

… Под основното ниво на храма е изградена крипта. Там, в 17 каменни саркофага, са положени костите на загиналите в битката при Шипка. На десетки мраморни мемориални плочи със златни букви са изписани имената на 18 491 души – руските войници, изгубили живота си в сражението. Изсечени са и 451 имена на загинали български опълченци.”

“Български исторически паметници: научи и оцвети” (изд. “Софтпрес”) е нестандартен, но много подходящ начин за обогатяване на знанията на малчуганите за българската история и култура. Книгата е и част от поредица “Научи и оцвети” на същите съставители, които са се погрижили да създадат “Детски атлас на България”, както и книга “Български носии: Научи и оцвети”.

Автор: Вал Стоева