България ще отбележи D.E.A.R. Day за трета поредна година

На 12.04. всяка година милиони деца по целия свят празнуват един специален ден. Този ден се нарича D.E.A.R. Day (Ден “Остави Всичко Друго и Чети”) и се чества навръх рождения ден на американската писателка Бевърли Клиъри, вдъхновила поколения малчугани да откриват себе си чрез книгите. И докато авторката, родена през 1916 г. отбелязва своя рожден ден, почитателите й зарязват всичко друго и се потапят в света на детските четива.

От няколко години приятелите ни от Американския център на Столична библиотека също канят децата да празнуват D.E.A.R. Day. Миналогодишното празненство протече бурно, защото освен рожден ден на мисис Клиъри и D.E.A.R. Day, отбелязахме и края на „Читателска щафета 3 мини“. Тази година празненствата продължават, а Американският център на Столична библиотека и изд. „Милениум“ канят всички желаещи да се присъединят към книжното парти и заедно да отпразнуват D.E.A.R. Day 2014!

Кога? 12.04.2014 г., 11:00 часа

Къде? Американски център на Столична библиотека, гр. София, пл. „Славейков“ № 4а

Какво ви очаква? Книжни забавления, гарнирани с много игри и викторини, информация за чудния свят на Бевърли Клиъри и награди – изненади!!!

Ако обаче не можете да присъствате – не тъгувайте! Спретнете си ваш собствен D.E.A.R. Day и четете – важно е желанието, а приятели за купон се намират винаги!

Ето и повече информация за самия D.E.A.R. Day:

Какво е денят D.E.A.R.?  Съкращението D.E.A.R. идва от Drop Everything and Read („Остави всичко друго и чети”). Денят D.E.A.R е национален празник на четенето, който насърчава малки и пораснали читатели да си припомнят несравнимото удоволствие от хубавата книга.

Кога се отелязва денят D.E.A.R.? На 12 април всяка година милиони читатели по цял свят отделят от деня си поне 30 минути за четене. Празникът води началото си от рождения ден на любимата американска писателка за децата – Бевърли Клиъри, родена на същата дата през 1916 година.

Защо Денят D.E.A.R. съвпада с рождения ден на Бевърли Клиъри? Авторката получава хиляди писма от запалени читатели и почитатели на романите й. Техните интерес и ентусиазъм я вдъхновяват да опише „Остави всичко друго и чети” в „Рамона Куимби на 8 г.”. Тъкмо в нея малката Рамона и съучениците й за първи път откриват удоволствието от четенето.

Как мога да отпразнувам Деня D.E.A.R.? У нас празникът се отбелязва в „Американския център” към „Столична библиотека”, където в 11 ч. ще започне големият маратон по четене. Ако пък предпочиташ, можеш да се усамотиш с любимата си книга у дома. Важното е да четеш! 

Мога ли да празнувам Денят D.E.A.R. на друга дата? Разбира се. Всеки ден от годината е идеален да оставиш всичко друго и да четеш. Идеята на Денят D.E.A.R. е четенето да се превърне в неизменна част от ежедневието ни. Затова давай, прочети нещо интересно днес, а също и утре – чети всеки ден! 

Къде мога да намеря книги, подходящи за честването на Денят D.E.A.R.? Книгите на Бевърли Клиъри можеш да откриеш в библиотеки, читалища и книжарници. Но не забравяй, че всяка хубава книга ще ти свърши работа! Просто ЧЕТИ!

Ето и няколко идеи за учителите и библиотекарите, свързани с D.E.A.R. Day.