Австралийска фондация взе наградата „Астрид Линдгрен“ за 2024 година

Фондацията за грамотност на коренното население (Indigenous Literacy Foundation, ILF) е новият лауреат на престижната награда „Астрид Линдгрен“, връчвана ежегодно от Шведския съвет по изкуствата.

„Нейните иновативни дейности, основани на чувствителност, уважение и сътрудничество, са вдъхновение за насърчителите на четенето по целия свят“, мотивира решението си журито на наградата.

ILF насърчава четенето и грамотността, като осигурява достъп до качествена литература за децата от коренното население на Австралия. Организацията работи с 427 общности, пръснати из целия австралийски континент. Тя подчертава колко е важно наследниците на тези общности да открият себе си, своята култура и език, отразени в книгите, които четат.

Сред претендентите за тазгодишната награда бяха и трима български творци – Люба Халева, Ясен Гюзелев и Стела Драйс.

Възпоменателната награда „Астрид Линдгрен” е учредена от правителството на Швеция през 2002 г. и е най-голямата в областта на детско-юношеската литература. Жури от експерти избира най-напред номинациите, а после и лауреатa сред кандидатурите, номинирани от институции и организации от цял свят. Отличеният получава 5 млн. шведски крони.

Сред досегашните носители са Шон ТанХюс Кайер, Морис СендакКристине НьостлингерКатрин Патерсън и Мег Рософ.

Номиниращ орган за България от 2015 г. насам е фондация “Детски книги”, която излъчва първите български номинации. Номинирани през годините са Любен Зидаров, Юлия Спиридонова, Виктор Самуилов, Мая Дългъчева, Капка Кънева, Ясен Гюзелев, Люба Халева и Стела Драйс.