Атомната бълха МЕСИ и трънливият път към успеха

Харесвам футбол, макар и по-скоро по женски – нелогично, интуитивно, без задълбаване в резултатите на отделните отбори и първенства. Е, с футболистите работата е различна – има играчи, на които безусловно симпатизирам. Такъв пример е Лео Меси, когото харесвам точно толкова, колкото не понасям Кристиано Роналдо.

За да покаже на момчетата как се става футболна звезда, полската писателка Ивете Жултова-Дарска се захваща с отговорната задача да проследи живота на аржентинеца по пътя към успеха. Тя събира цялата информация в книгата „Меси. Малкото момче, което стана голям футболист“ (изд. „Егмонт“), превръщайки я в увлекателно четиво не само за фенове на футбола.

Книгата е разделена на пет части, всяка от които проследява в хронологичен ред професионалното развитие на футболната звезда от люлката до 2014 г. Освен кратичките глави, представящи по достъпен начин успехите и неуспехите, трудностите и победите на Меси и неговите отбори, в книгата има и много любопитна информация за Аржентина и Барселона, за съотборниците и приятели на футболиста, за успешните мачове и много други. Авторката не е пропуснала да представи и хората до Лео – семейството му, съпругата му и дори малкия му син Тиаго. А какво означават вдигнатите нагоре показалци при вкарване на гол и кой реално изпраща Меси по пътя на футбола, ще оставя да разберете сами!

Онова, което мен лично ме впечатли, е силата на волята на Лео още в детските му години. За прехвърлянето му от Прокажените (Росарио, Аржентина) във ФК „Барселона“ (Испания) роля има тежкото заболяване, което откриват на футболиста като дете. Търсенето на решение за продължаване на лечението принуждава баща му да се обърне към европейския гранд, но не толкова великодушието на футболните босове, колкото решимостта на Лионел да сбъдне мечтата си, допринасят за успешния развой на събитията. Тази сила на волята, търпението и целеустремеността са качествата, които могат да местят планини и писателката успешно показва как е възможно постигането на подобни успехи.

„Меси. Малкото момче, което стана голям футболист“ (изд. „Егмонт“) е книга, която всяко момче с интерес към футбола трябва да прочете. Защото в нея е събрана есенцията на успеха, показваща не само лъскавите купи и милионите фенове, но и потта от тренировките, строгия режим и дисциплината, уважението към съотборниците, скромността и желанието да даваш най-доброто от себе си за отбора, защото само това има смисъл.

„Нито желязната дисциплина, нито дори най-талантливите играчи не биха дали такъв резултат, ако Пеп Гуардиола не беше направил нещо фундаментално: да преобрази начина на мислене на целия отбор.

– Не вярвам във футбол от един играч – заявил той от самото начало. – Всички имаме нужда един от друг. Ако осъзнаем това, ще спечелим титли. Лео не трябва да прави всичко сам.“

Написана на достъпен език, книгата е подходяща и за неуверените читатели. Луксозната изработка я превръща в желана футболна енциклопедия за всяка (предимно момчешка) библиотека, а любопитните подробности ще превърнат малките запалянковци в експерти, които могат да засрамят и най-върлите фенове на обичания спорт.

Не пропускайте и биографията на Кристиано Роналдо от същата авторка.

Автор: Вал Стоева