Атлас на застрашените видове

„Днес живеем в околна среда, която се променя неочаквано бързо. Живите компоненти на екосистемите са увредени и загиват на много места…

Изправени сме пред проблеми, породени от най-високото потребление на природни ресурси (особено енергийни източници, суровини и вода) в историята, което води до замърсяване на въздуха и световния океан, изчерпване на подпочвените води и минералните находища, ерозия и застрояване на земеделските земи, прекомерен риболов в моретата и реките и на последно място, но не и по важност – климатични промени.“

Тези думи от предговора на Радек Мали, автор на текста в „Атлас на застрашените видове“ (изд. „Сиела“), описват състоянието на планетата ни в момента и съвсем точно изброяват основните начини, по които човечеството руши общия си дом.

Книгата събира историите на 41 вида, застрашени от изчезване в различна степен.

Сред тях има такива като коралите, планинските горили, голямата панда, комодския варан или иберийския рис, чиито проблеми с оцеляването са добре познати на човечеството.

Други са по-малко известни, като градинския сънливец (той звучи като фантастично животно от света на Хари Потър), хавайската врана или латимерията.

Някои от представените животински видове са симпатични и миловидни, други са изключително странни и често са определяни като живи вкаменелости, чиито еволюция и оцеляване са изумителни.

Всички те обаче са уникални и умишленият подбор от много и разнообразни животни представя убедително идеята на автора и илюстраторите – да запознаят младите читатели с богатството и многообразието от живи организми на Земята.

Без което и да е животно или растение, светът ще е по-бедно място.

Притеснението на учени и природозащитници е, че много скоро застрашените видове може да останат в миналото и днешните деца никога да не ги срещнат на живо.

Всяко животно е представено на отделен разтвор с реалистична илюстрация (наподобяваща научен атлас) на цяла страница, а на срещуположната е представена кратка информация за него – местообитание, особености, интересни навици, степен на застрашеност и мерките, които са в ход за спасяването му.

Представянето се допълва от няколко по-малки илюстрации, обикновено на млад екземпляр, родствено животно и/или друго значимо за него животно.

Оставам на бъдещите читатели сами да открият с кое животно Радек Мали е избрал да завърши представянето в книгата.

„Атлас на застрашените видове“ е книга, чиято основна цел не е да забавлява или да дава случаен сбор от интересни факти за удивителни животни.

Това е книга с мисия да привлече вниманието на децата към промените, които човечеството предизвиква с дейността си през последните 150 години.

Според Радек Мали, вероятно сме свидетели на шестото масово измиране на планетата и за съжаление то се случва невиждано бързо.

„Настоящата книга би трябвало да бъде не просто картинен атлас, описващ частица от онова, което губим, а би трябвало да помогне на младите читатели да осъзнаят, че без тяхното съдействие, умереност и мъдрост познатият им свят ще загине.“

Като че ли в злокобно потвърждение на тези думи, докато четях книгата, в социалните мрежи се появи съобщение, че е починал последният мъжки судански бял носорог.

Преводът от английски е на Анна Орешкова. Красивите и реалистични илюстрации са на Павла и Павел Дворски. Форматът е голям, а корицата е мека.

Издание с толкова сериозна и важна мисия обаче заслужава твърда корица, за да може спокойно да бъде подарявано, разглеждано многократно, четено, препрочитано и обсъждано в читателски групи или в кръжоци на млади природозащитници.

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.