Андерсенови приказки с илюстрации от Кантен Гребан

Хубавите корици и доброто оформление са важни за всички книги. Но красивите илюстрации в детските книги са абсолютно задължителни. Те развиват добрата визуална култура на децата и възпитават нежно и интуитивно усет към красивото.

Кантен Гребан е белгийски илюстратор, работил по илюстрациите на над 50 книги. На български език се радваме на книгите за възрастни „Мама“ и „Любов“ с текстове на Елен Делфорж, а изданието за деца с негови рисунки, публикувано от изд. „Дъбови листа“, е „Приказки“ от Ханс Кристиан Андерсен.

В книгата ще откриете три от най-красивите приказки на Андерсен – „Палечка“, „Малката русалка“ и „Славеят и императорът“. И трите истории са добре познати на читателите, като в настоящото издание са преведени от Милена Русинова.

Приказката за Палечка, родена в чашката на цвете, която преминава през различни препятствия, ще развълнува децата. Ще се възмущават заслужено на жабата и на майския бръмбар; на мишката, готова да се прекланя пред богатството и на уверения в правотата си кърт.

Щастливият финал на приказката ще допадне на децата и със сигурност ще ги накара да мечтаят за феи и вълшебни далечни страни.

Историята в „Малката русалка“ е твърде различна от захаросаната версия на Дисни. Тя кара децата да осъзнаят, че любовта може и да не е споделена винаги. А ако не можем да получим нещо, което силно искаме, има и други решения освен отмъщението.

Приказката за славея и императора, разглеждана в наши дни, дава възможност да поговорим с децата за консуматорството, красотата на природата и невъзможността тя да бъде повторена от човешка ръка. А и за силата на свободата, която дава криле. И за умението да предлагаш помощ в точния момент.

Освен прекрасно подбраните истории, книгата се отличава и с великолепните илюстрации на Кантен Гребан. Те са нежни и акварелни, а ако се вгледате, ще установите увлечението на художника по китайската култура и народ.

Изданието е с твърди корици, използваният шрифт при оформлението е интересен и приятен, което превръща „Приказки“ от Ханс Кристиан Андерсен в отличен подарък.

Кантен Гребан (25.03.1977 г., Белгия) завършва илюстрация в института „Свети Лука“ в Брюксел. Като млад е запален почитател на комиксите. От 18-годишна възраст започва да се интересува от илюстрацията на детски книги. Повлиян е от работата на Лизбет Цвергер и от филмите на Жан-Пиер Жьоне и Тим Бъртън. Обича творбите на Мане и Муха. От 1999 г. насам Гребан е написал и илюстрирал над 50 книги за деца, публикувани на различни езици. 

Книгата ще откриете в Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.